latinica  ћирилица
05/09/2024 |  16:18 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Bijeljina: Potrošeno 10,7 miliona KM na stavke kojih nema u budžetu (VIDEO)

Negativan revizorski izvještaj za Bijeljinu, kojim je potvrđeno da finansijski izvještaji grada nisu prikazani istinito i da je potrošeno 10,7 miliona maraka na stavkama kojih nema u budžetu, razmatran je na posljednjoj sjednici Skupštine grada u ovom sazivu.
Aleksandar Đurđević - Foto: SRNA
Aleksandar ĐurđevićFoto: SRNA

Predsjednik bijeljinske Skupštine Aleksandar Đurđević istakao je da je najveće probijanje gradskog budžeta od četiri i po miliona maraka bilo za plate zaposlenih u Gradskoj upravi, na šta su odbornici ranije upozoravali. Đurđević kaže da su ovi podaci dovoljni da pravosudne institucije hitno reaguju.

Predsjednik bijeljinske Skupštine kaže da u Gradskoj upravi zaposleno 220 radnika po ugovoru na određeno vrijeme, a po zakonu je bilo moguće angažovati samo 34. Navodi da je među propustima koji su revizijom konstatovani bili nezakonito zapošljavanje, javne nabavke, jednostrane izmjene pravilnika i akata za koje nije postojala nadležnost Gradske uprave, nezakonite realokacije osam i po miliona .

- U protekle četiri godine gradonačelnik je raspolagao sa 270 miliona u budžetu što je dvostruko više od bilo kog prethodnog mandata. Rekordan je prihod od renti i indirektnih poreza, a grad je uprkos svemu ostao bez investicija i sa budžetskim deficitom, sa radnicima u gradskim preduzećima koji nemaju osnovne prihode i prava - kaže Đurđević.

Odbornik SNSD-a Vaso Arsenović ocijenio je da revizorski izvještaj pokazuje da je Bijeljina trošila ono što nije imala, da gradska vlast nije bila odgovorna prema građanima i nije poštovala zakon i procedure.

- Samoinicijativno su mijenjani Pravilnici o podsticajima, isplate su rađene iz blagajne, kršene su javne nabavke. Stvorene su obaveze preko 10 miliona KM iznad okvira planiranim budžetom - istakao je Arsenović.

a skupštinskoj raspravi čulo se i da je deficit samo u prošloj godini blizu 11 miliona maraka

- Imali smo rekordnu uplate građevinske rente u prošloj i ovoj godini za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Čak 10 miliona maraka, a opet smo poslovali u deficitu - naveo je Mladen Petrović odbornik RSS.

Gradonačelnik Bijeljine nije prisustvao sjednici niti iko od njegovih saradnika tako da odbornici nisu mogli dobiti odgovore na brojna pitanja gdje je potrošen novac.