latinica  ћирилица
05/09/2024 |  16:33 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

Predstavnici Sindikata uprave: Stanivuković krši prava zaposlenih (VIDEO)

Predstavnici Sindikata uprave Republike Srpske optužili su gradonačelnika Banjaluke da krši radnička prava zaposlenih u Gradskoj upravi.
Gradska uprava - Foto: RTRS
Gradska upravaFoto: RTRS

Ističu da su radnicima nezakonito i bez obrazloženja uručivani otkazi ili premještaji na druga radna mjesta, dok je u isto vrijeme zaposleno 400 novih ljudi.

Vladimir Pudar je 20 godina radio kao komunalni policajac banjalučkoj Gradskoj upravi. Tvrdi da je nezakonito dobio otkaz nakon što je 18. januara gostujući u Јutarnjem programu naše televizije demantovao gradonačelnika Draška Stanivukovića i naveo da obećano povećanje plata radnicima Gradske uprave od 150 maraka nije ispunjeno.

- Bez disciplinskog postupka, bez zakonskog postupka sam dobio otkaz od strane odbora za žalbe sa 11.3.2024. dobio sam rješenje da se vratim na posao i da će sve zaostale plate biti isplaćene. Danas je 5.septembar i to još nije završeno. U Odjeljenju za komunalne poslove gdje sam bio zaposlen kao komunalni policajac do sada su zaposlena još dva radnika - kaže Pudar.

Zaposleni u Gradskoj upravi kažu da Pudar nije jedina žrtva nezakonitog otpuštanja. Dodaju da su određeni radnici zapošljavani bez konkursa, a neki otkaz dobiju bez obrazloženja.

- Јa sam vatrogasac, dolazim iz te struke, tu je nedostajalo radnika, nije bilo konkursa od 2020-e godine. Tu su sa razlogom primani radnici i treba još. Ali u većini drugih odjeljenja su radnici primani protivno zakonu - smatra Dragan Lukajić zaposlen u Gradskoj upravi Banjaluka.

Aktuelna gradska administracija je do sada zaposlila više od 400 novih ljudi, dok je gradonačelnik u isto vrijeme nezakonito otpuštao radnike, tvrdi predsjednik Sindikata uprave, Božo Marić.

- Danas u Gradskoj upravi ima više od 1.050 ljudi, što znači da je Stanivuković zaposlio preko 400 ljudi, a kada je dolazio na čelo ovog grada rekao je da ima najmanje 200 radnika viška - naveo je Marić.

Stanivuković odgovara - recikliranjem starih tema odvlači se pažnja javnosti od stvarnih problema i skupljaju politički poeni.

- Izbori su za 30 dana, ali pošto mi ne mogu ništa naći onda šalju ove Bože i Mariće da brbljaju bez veze - rekao je Stanivuković.

Iz Sindikata uprave Republike Srpske navode da će se nastaviti boriti za prava radnika.