latinica  ћирилица
05/09/2024 |  16:53 ⇒ 19:36 | Autor: SRNA

Kojić: Nećemo se odreći svoje slavne istorije

Predsjednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić poručio je da Srbi nisu spremni da se odreknu svoje slavne istorije i zaborave svoje žrtve čije stradanje ne zanima međunarodnu zajednicu.
Branimir Kojić - Foto: RTRS
Branimir KojićFoto: RTRS

Kojić je istakao da svako sebi daje za pravo da komentariše nastavni plan u Republici Srpskoj, pa tako i potomci onih koji su ubijali srpsku nejač, ali da srpski narod, zvaničnici i institucije Srpske neće dozvoliti poniženja.

- Pored izučavanja činjenica iz prošlog rata, sugerišemo da se u plan i program uvede kao obavezan i obilazak svih stratišta srpskog naroda - rekao je Kojić.

Povodom stava SDA o nastavnom planu i programu za devete razrede u Srpskoj, Kojić je istakao ova stranka godinama laže javnost, iskrivljuje činjenice i manipuliše istinom.

- Tako i ovaj put SDA svojim saopštenjem lažno plasira priču kako će se u novim udžbenicima Istorije za deveti razred veličati Ratko Mladić i Radovan Karadžić i na taj način vrijeđati nekoga - rekao je Kojić.

On je upitao, kako kaže, kvazipolitičare i kvazipatriote da li misle da srpska djeca ne treba da uče ko su Mladić i Karadžić?

- Srbi ih se nikada neće odreći ma koliko neko nametao nekakve zakone - poručio je Kojić.

On je nalasio da je obrazovanje na nivou entiteta i da nema nadređenog zakona, te ocijenio da je ovaj potez SDA još jedan pokušaj untarzacije BiH.

- Mi podržavamo ovakav plan i program i sugerišemo da se uvede kao obaveza obilazak svih stratišta srpskog naroda kako bi djeca mogla na licu mjesta čuti o svim strahotama koje su preživjeli njihovi srodnici i sunarodnici - poručio je Kojić.

On je istakao da bi za strukture SDA bilo bolje da kažu istinu zašto su pomogli da Sakib Mahmuljin pobjegne, iako je presuđen za brutalne zločine nad Srbima.

- Oni opet pozivaju međunarodnu zajednicu da reaguje, pitamo se dokle? Zanima me kako bi izgledao udžbenik koji bi bio po volji sarajevskoj mahali? - upitao je Kojić.

On je naveo da Srbi nisu spremni da se odreknu svoje slavne istorije, zaborave svoje žrtve i da zarad želje nekih propalih trećerazrednih međunarodnih diplomata uskrate svoje naraštaje za istinu i učenje prave istorije.

- SDA, koja poziva Kancelariju visokog predstavnika da reaguje, previdjela je da u BiH ne postoji visoki predstavnik koji je izabran u precizno definisanoj proceduri - naveo je Kojić.

On je dodao da srpske žrtve ne zanimaju međunarodnu zajednicu koja je, kako kaže, do lakata umiješana u rad Suda BiH.

Kojić je konstatovao da nikome ne smeta što su Potočari svaki dan puni učenika koji obilaze memorijalni centar, ali bi srpskoj djeci da brane da uče o tome.

- E, pa nećemo dozvoliti to poniženje - poručio je Kojić.