latinica  ћирилица
05/09/2024 |  18:14 ⇒ 18:21 | Autor: SRNA

Za projekte od posebnog značaja za hrvatski narod 6,5 miliona KM

U Mostaru su danas potpisani ugovori o dodjeli sredstava za finansiranje programa i projekata od posebnog interesa za hrvatski narod u BiH za ovu godinu u vrijednosti od 6.500.000 evra.
Mostar - Foto: RTRS
MostarFoto: RTRS

Sredstva, čiju raspodjelu je odobrila Vlada Hrvatske, biće raspoređena na 23 projekta iz područja obrazovanja i nauke, 38 projekata iz područja kulture, 12 projekata iz područja zdravstva, 94 projekta iz područja poljoprivrede, te 32 projekta iz drugih ključnih područja.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je da Vlada Hrvatske na mudar način prepoznaje, a istovremeno ohrabruje sve institucije BiH u gradnji puta prema evropskim integracijama.

- Uvjeren sam da je to jedina spoljna politika koju mi možemo zastupati - rekao je Čović.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković istakao je da je uručeno 199 ugovora u brojnim gradovima, opštinama i kantonima, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

- Projekti su posebno vidljivi na tri primjera koja smo, uz dodjeljivanje ugovora, vidjeli danas, a to su izgradnja Hrvatskog narodnog pozorišta u Mostaru, podrška Sveučilištu u Mostaru i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar - rekao je Plenković.

Državni sekretar Centralne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas rekao je da će realziacija ovih projekata doprinijeti kvalitnijem životu ljudi u BiH.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić zahvalio je svima koji su učestvovali u ovim projektima.