latinica  ћирилица
05/09/2024 |  18:30 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Ninković: Voda mjesecima nije bila ispravna, nadležni ćutali; Stanivuković demantuje (VIDEO)

U brojnim naseljima u Banjaluci prethodnih mjeseci voda nije bila za piće i to su pokazali i rezultati analize koju je uradio Institut za javno zdravstvo, tvrdi predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković.
Banjaluka - Foto: RTRS
BanjalukaFoto: RTRS

Ninković kaže da Banjalučani nisu ni znali da piju neispravnu vodu, jer ih nije obavijestio onaj čija je to dužnost - gradonačelnik Draško Stanivuković. Stanivuković sve demantuje i kaže da je ovo tendenciozno podmetanje.

Ninković je pokazao desetak izvještaja o izvršenoj kontroli na teritoriji grada Banjaluka gdje je, kaže, utvrđeno da je voda bila neispravna. Navodi da je riječ o ulicama u Centru 2, Paprikovcu i Bulevaru i prigradskim mjesnim zajednicama Verići, Potkozarje, Subotica i dodaje da je kontrolu vršio Institut za javno zdravstvo po nalogu Vodovoda.

- Po ovim izvještajima i kontroli konstatujem da Stanivuković i /direktor Vodovoda Aleksandar/ Zolak truju Banjaluku i Banjalučane i našu djecu vodom i saznanjem da mjesecima unazad voda nije bila ispravna, a oni nisu obavijestili javnost i nisu htjeli da urade ništa po tom pitanju - kaže Ninković.

Ninković navodi da građani nisu ni znali šta piju, jer su nadležni ćutali, a da su novac namijenjen za Vodovod kako bi se voda tretirala i bila ispravna za piće, preusmjerili za drugi projekat.

- Zamislite paradoks života, da uzmete novac koji je namijenjen za tretiranje vode kako bi bila mikrobiološki, hemijski i na svaki drugi način ispravna za piće, da biste napravili vještačko jezero - kaže Ninković.

Gradonačelnik ove tvrdnje demantuje. Naglašava da je riječ o tendencioznom podmetanju i da je voda danas, kao i u prethodnim mjesecima, u potpunosti ispravna.

- Voda nikada nije imala te bakterije koje oni žele da nađu i tako dalje. Vodovod o tome vodi brigu. Naš Institut radi gotovo svaki dan i nikada ništa nije bilo problem - kaže Stanivuković.

Prvog čovjeka grada demantuje jedna od prethodno izvršenih analiza upravo u mjesnoj zajednici Verići.

- Što se tiče Verića, tu je analiza pokazala da voda nije ispravna za piće, pojavilo se prisustvo bakterija, kao što je ešerihija i slično, tako da će taj uzorak morati da se ponovi i vjerovatno tretira hlorom. Povišeni su parametri, a treba da budu nula - rekao je ranije glavni republički inspektor za hranu Slaviša Vukojević.

Iz Instituta za javno zdravstvo rekli su nam da će se o svemu oglasiti sutra. Građani u neodumici - da li piti ili ne vodu iz banjalučkog Vodovoda?