latinica  ћирилица
05/09/2024 |  18:45 | Autor: TANЈUG

Јutjub ograničava video snimke o težini i izgledu za tinejdžere

Kompanija Јutjub objavila je da će promijeniti algoritam na svojoj istoimenoj platformi kako bi spriječila da se tinejdžerima stalno prikazuju sadržaji o društvenoj agresiji ili idealizovanim standardima fizičkog izgleda.
Јutjub (Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON, ilustracija) -
Јutjub (Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON, ilustracija)

U novoj objavi na blogu, Јutjub kaže da bi takav sadržaj "možda bio bezopasan kao jedan video", ali bi mogao da bude problematičan za neke tinejdžere ako se gleda više puta, prenosi portal Verdž.

Cilj ograničenja je da spriječe mlađe korisnike da upadnu u takozvanu "zečju rupu" neprestanog povavljanja takvih video sadržaja, ali ne i da ih sasvim spriječe da poneki put pogledaju pomenute video-snimke koji su u skladu sa smjernicama Јutjuba.

- Tinejdžeri češće nego odrasli stvaraju negativna uvjerenja o sebi kada vide ponovljene poruke o idealnim standardima u sadržaju koji konzumiraju na mreži - navodi Јutjub.

Nove zaštitne mjere se uvode globalno i primjenjuju se na sadržaj koji poredi ili idealizuje određene fizičke karakteristike, težinu i kondiciju u odnosu na druge, ili prikazuje "društvenu agresiju" poput zastrašivanja i tuča bez kontakta.

Ograničenja se takođe odnose na uputstva za šminkanje za promjenu izgleda nečijeg nosa ili oblika očiju ili video snimke o fitnesu koji promovišu mišićavu ili vitku građu.

- Veća učestalost sadržaja koji idealizuje nezdrave standarde ili ponašanja može naglasiti potencijalno problematične poruke - a te poruke mogu uticati na to kako neki tinejdžeri vide sebe - izjavila je predstavnica Јutjubovog Savjetodavnog odbora za mlade i porodicu, Alison Brisko-Smit.