latinica  ћирилица
05/09/2024 |  19:10 ⇒ 19:11 | Autor: RTRS

Miličević: Višković i Vlada da podnesu ostavke

Predsjednik Srpske demokratske stranke, Milan Miličević, zatražio je hitnu ostavku premijera Radovana Viškovića i njegove Vlade zbog, kako je naveo, "katastrofalnog upravljanja javnim finansijama" i "nesposobnosti da zaustave raspad sistema koji gura Republiku Srpsku u ekonomsku ali svaku drugu propast".
Milan Miličević - Foto: RTRS
Milan MiličevićFoto: RTRS

- Iako je Milorad Dodik ugurao Viškovića da još dvije godine bude na čelu Vlade, Viškoviću je vrijeme da pokaže odgovornost i podnese ostavku. Trenutna Vlada nije sposobna da vodi Republiku Srpsku. Deficit je samo za prošlu godinu iznosio preko 300 miliona KM, a čak 806 miliona KM budžeta je pokriveno novim zaduženjima. Ova vlast samo proizvodi dugove i uništava budućnost Republike Srpske - izjavio je Miličević.

On je dodao da je "korupcija u Vladi uzela maha, a afere koje potresaju Republiku Srpsku samo potvrđuju koliko je kriminal postao osnovni metod rada ove vlasti".

- Odlaganje poreskih dugova od 270 miliona KM i rast kamatnih stopa na obveznice na 6% pokazuje da investitori više nemaju povjerenja u finansijski sistem Republike Srpske. Ovakva situacija će uskoro ugroziti redovne isplate plata i penzija, i gura našu zemlju u sve veću neizvjesnost - rekao je Miličević.

Miličević je upozorio i na masovan odlazak stanovništva iz Republike Srpske zbog sve veće finansijske i političke nestabilnosti.