latinica  ћирилица
05/09/2024 |  19:16 | Autor: TANЈUG

Beograd: Izložba plakata za Olimpijske igre u Sarajevu

Izložbe plakata stvorenih za Olimpijske igre u Sarajevu "40 godina kasnije" otvorena je večeras u Muzeju primijenjene umjetnosti.
Vučko - Foto: RTRS
VučkoFoto: RTRS

Izložbu je otvorio Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji.

U nizu pionirskih poduhvata koji su obilježili i proslavili Olimpijske igre u Sarajevu, ističe se i doprinos primijenjenoj umjetnosti, ostvaren putem kompletnog grafičkog materijala kreiranog radi promocije Igara.

U cilju kulturno-umjetničkog obilježja manifestacije, u sklopu Organizacionog komiteta igara oformljen je kreativni tim koji je brinuo o promociji i kreaciji vizuelnog identiteta.

Tim su činili ugledni profesori Muhamed Karamehmedović, Ismar Mujezinović, Mladen Kolobarić, Mersad Berber, Ismet Dizdarević i ostali.

Obimom i kvalitetom grafičkih radova kreiranih za ZOI u Sarajevu stvoreno je jedinstveno umjetničko i kulturno nasljeđe Igara, Sarajeva i čitave Јugoslavije.

Izložba predstavlja kolekciju plakata izgrađenih za ili na temu Zimskih olimpijskih igara Sarajevo 1984, izuzetne umjetničke, kolekcionarske i istorijske vrijednosti.

Kolekciju čine radovi nekih od najznačajnijih svjetskih umjetnika i grafičkih dizajnera, kao što su Milton Glejzer, Hokni, Vazareli, Hamaguči, Hundertvaser i drugi.

U njoj se izdvajaju višestruko nagrađivani plakati Ismara Mujezinovića, iz serije posvećene olimpijskim disciplinama, koji su ubrajani među najbolje plakate ove vrste u svijetu.

U postavci su nezaobilazni plakati sa proslavljenom maskotom Vučkom i Pahuljom, zvaničnim znakom manifestacije.

Poseban dio kolekcije čini 16 plakata iz kolekcije "Umjetnost i sport", u kojoj su djela Vorhola, Mura, Pistoleta, Rosenkvista, Kolara, Paladina,Tvomblija.

Osim olimpijskih ideja i motiva, najčešće teme koje su umjetnici obradili na plakatima su zimski sportovi i grad Sarajevo.
Specifični izrazi i vizuelna istraživanja izuzetnih stvaralaca, kreirali su dragocjenu baštinu Olimpijade, koja, pored izuzetne umjetničke vrijednosti, njeguje ideje iz Olimpijske povelje – ideje humanosti i povezivanja naroda cijelog svijeta, bez obzira na razlike.

Izložba je otvorena do 23. septembra.