latinica  ћирилица
05/09/2024 |  19:41 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

Hil: Problemi moraju biti riješeni dijalogom

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil poručio je da su SAD dosljedne u stavu da situaciju na Kosovu i Metohiji, koja je eskalirala blokadom srpskih institucija na sjeveru, treba riješiti dijalogom.
Kristofer Hil (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Kristofer Hil (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Hil je naveo da su SAD bile veoma jasne o pitanju mosta u Kosovskoj Mitrovici, kao i o apsolutnoj potrebi za formiranjem Zajednice srpskih opština.

- Bili smo vrlo jasni da oni koji skrenu sa dijaloga rizikuju da skrenu sa naše politike. Srbija je radila veoma naporno na ovome, dobro je postupila držeći se dijaloga i ohrabrio bih je da nastavi sa tim - rekao je Hil za RTS.

On je dodao da se Srbija drži dijaloga i da je to ispravan pristup.

- Moraćemo vidjeti kako ćemo proći kroz ovo. Apsolutno, naš stav je da dijalog ima sve elemente koji mogu riješiti ove probleme i oni moraju biti riješeni dijalogom - ponovio je on.

Na podsjećanje da je ambasador SAD u Prištini DŽef Hovenijer rekao da je "podrška narodu i projektu Kosova dio američkog DNK", Hil je rekao da nije genetičar, a da odnos SAD i Srbije raste i uspješno se razvija.

Govoreći o ulozi SAD u dijalogu Beograda i Prištine, Hil je rekao da su SAD vrlo bliske sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

U osvrtu na nedavnu posjetu predsjednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, Hil je rekao da je ta posjeta bila "prilično izuzetna" u svom istorijskom kontekstu.

- Mislim da Srbi, dok se penju ovom dugom planinom, treba da se okrenu i vide koliko su daleko došli, jer su prešli veliki put - zaključio je Hil.

Sedmi je dan kako vlasti samoproglašenog Kosova blokiraju zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosova i Metohije, iz kojih je prištinska policija počela da iznosi dokumentaciju.