latinica  ћирилица
06/09/2024 |  07:20 ⇒ 07:28 | Autor: TANЈUG

Durov se oglasio prvi put nakon hapšenja u Francuskoj

Osnivač platforme Telegram Pavel Durov rekao je danas, u prvoj izjavi nakon hapšenja u Parizu, da je pomogao u borbi protiv terorizma u Francuskoj, odnosno u stvaranju "vruće linije" između te aplikacije i Pariza.
Istražni sud u Parizu (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA) -
Istražni sud u Parizu (Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA)

Durov je pitanja koje su mu postavile francuske vlasti tokom saslušanja nazvao "nevjerovatnim", prenijela je agencija RIA Novosti.

- Ako je neka zemlja nezadovoljna onlajn uslugom, trenutna praksa je da se podnese tužba protiv samog servisa. Korišćenje zakona koji su donijeti u danima prije nego što su pametni telefoni postojali za krivično gonjenje izvršnog direktora (onlajn servisa) za zločine koje su počinila treća lica na platformi koju on kontroliše, predstavlja pogrešan pristup - naveo je Durov u poruci objavljenoj na svom Telegram kanalu.

Durov je priveden na pariskom aerodromu Burže 24. avgusta, a osumnjičen je za deset krivičnih djela, uključujući i saučesništvo u upravljanju onlajn platformom u cilju obavljanja nezakonitih transakcija organizovane grupe, i mogao bi da se suoči sa kaznom do 10 godina zatvora.

On je pušten iz zatvora 28. avgusta uz kauciju od pet miliona evra, a zabranjeno mu je da napušta francusku teritoriju i mora da se javlja policiji dva puta nedjeljno.

Francuske vlasti izdale se naloge za hapšenje osnivača Telegrama, braće Pavela i Nikolaja Durova, 25. marta zbog optužbi koje uključuju saučesništvo u posjedovanju, distribuciji i omogućavanju pristupa pornografskim fotografijama maloljetnika.