latinica  ћирилица
06/09/2024 |  07:41 ⇒ 09:00 | Autor: TANЈUG

Ljeto 2024. najtoplije u istoriji

Ljeto 2024. godine oborilo je globalne toplotne rekorde drugu godinu zaredom, zbog čega će vjerovatno biti najtoplije od kada se bilježe podaci, saopštila je danas evropska Kopernikus služba za klimatske promjene (C3S).
Vrućine - Foto: ilustracija
VrućineFoto: ilustracija

Kopernikus je počeo da bilježi vremenske prilike 1940, a te dosijee su koristili naučnici kako bi potvrdili da je ljeto na sjevernoj hemisferi - od juna do avgusta, bilo najtoplije od predindustrijskog perioda iz 1850. godine.

- Tokom protekla tri mjeseca, svijet se suočio sa najtoplijim junom i avgustom, najtoplijim danom u istoriji i najtoplijim borealnim ljetom - rekla je zamjenica direktora C3S Samanta Berdžes.

Ona je istakla da će ekstremne vremenske prilike postati još intenzivnije ukoliko države ne smanje emisije gasova koji zagrivaju planetu, prenosi Rojters.

Promjenjena klima nastavila je da izaziva katastrofe ovog ljeta, a u Sudanu, poplave izazvane obilnim kišama pogodile su prošlog mjeseca više od 300.000 ljudi i doprinijele širenju kolere u toj ratom razorenoj zemlji.

Naučnici su takođe potvrdili da klimatske promjene izazivaju sušu na italijanskim ostrvima Sicilija i Sardinija, i da su intenzivirale tajfun Gaemi, koji je u julu prošao kroz Filipine, Tajvan i Kinu, usmrtivši više od 100 ljudi.

Klimatske promjene izazvane ljudskim faktorom i prirodni vremenski fenomen El Ninjo, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom okeanu, doveli su do rekordno visokih temperatura ranije ove godine.

Kopernikus je saopštio da su ispodprosječne temperature u ekvatorijalnom Pacifiku prošlog mjeseca ukazivale na prelazak u La Ninju, koja je hladniji pandan El Ninju, ali su, uprkos tome, rekordno visoke temperature zabilježene u različitim delovima svijeta.