latinica  ћирилица
06/09/2024 |  07:44 | Autor: TANЈUG

Lajčak danas u posjeti Prištini

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posjetiće danas Prištinu, izjavio je za Tanjug portparol Evropske komisije Peter Stano.
Miroslav Lajčak (Foto: EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC/ilustracija) -
Miroslav Lajčak (Foto: EPA-EFE/NEMANJA JOVANOVIC/ilustracija)

Stano je, u pisanom odgovoru, naveo da Lajčak trenutno ne planira posjetu Beogradu.

- Sutra samo u Prištini, u ovoj fazi nema putovanja u Beograd - naveo je Stano na pitanje da li će Lajčak sutra posjetiti Prištinu.

Lajčak je nedavno najavio da će otputovati u Prištinu kako bi pripremio sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu.

Specijalni izaslanik EU se, tokom nedavno održanog Globalnog bezbjednosnog foruma "GLOBSEC 2024" u Pragu, sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je naveo da je u razgovoru sa Lačakom zatražio konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine na KiM, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.

Stano je ranije ocijenio da je situacija na KiM prilično nestabilna i poručio prištinskim vlastima da izbjegavaju bilo kakve akcije i korake koji su jednostrani, nekoordinisani i mogu da doprinesu povećanju tenzija i dodatnoj eskalaciji situacije.

On je na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga kako EU komentariše najnovije poteze Prištine i moguće nove pritiske na Srbe imajući u vidu da su, nakon što je takozvana kosovska policija blokirala srpske institucije na sjeveru KiM, predstavnici srpskih institucija dobili pozive za saslušanja, ponovio da je "EU u stalnom kontaktu sa kosovskim kolegama na različitim nivoima i u različitim formatima" i da im "veoma jasno" prenosi svoje poruke i očekivanja.

Istovremeno je izrazio nadu da će se ova pitanja rješavati u okviru dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EU.