latinica  ћирилица
06/09/2024 |  08:08 ⇒ 09:40 | Autor: RTRS

Marš "Stazama egzodusa" 10. septembra - 29 godina od progona Srba iz Vozuće (VIDEO)

Srbi protjerani iz Vozuće, doline Krivaje i južnog dijela Ozrena obilježiće 10. septembra 29 godina od progona sa svojih ognjišta Maršom "Stazom egzodusa".
Vozuća, stazama egzodusa - Foto: RTRS
Vozuća, stazama egzodusaFoto: RTRS

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Viktor Nuždić rekao je za RTRS da je na Ozrenu izvršen strašan zločin koji nije kažnjen uprkos brojnim dokazima.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević rekao je da egzodus i stradanje Srba Vozuće ne smije biti zaboravljeno i da je veoma važno njegovati kulturu sjećanja.

On je naveo da je staza kojom će se kretati učesnici marša duga 22 kilometra, a završava u naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja, potpomognuto njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.