latinica  ћирилица
06/09/2024 |  08:39 ⇒ 08:44 | Autor: TANЈUG

Supertajfun Јagi u blizini obala Kine, na udaru i Vijetnam i Laos

Supertajfun Јagi danas će pogoditi obalu kineske provincije Hainan, a zbog snažnih oluja i jakih kiša u ovom regionu škole danas ostaju zatvorene, dok su letovi otkazani.
Posljedice tajfuna Јagi (Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG/ilustracija) -
Posljedice tajfuna Јagi (Foto: EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG/ilustracija)

Јagi je najjača tropska oluja u Aziji ove godine sa zabilježenim maksimalnim trajnim vjetrovima od 245 kilometara u blizini svog centra.

U finansijskom centru Hongkonga, berza je zatvorena, kao i škole.

Grad sa više od 7 miliona stanovnika smanjio je nivo upozorenja na tajfun za jedan stepen poslije podneva, a očekuje se da će vjetrovi postepeno slabiti kako se Јagi udaljava, a preduzeća će ponovo biti otvorena.

Transportne veze širom južne Kine danas su zatvorene, a mnogi letovi su otkazani u Hajnanu, Guangdongu, HongKongu i Makau.

Najduži morski prelaz na svijetu, glavni most koji povezuje Hongkong sa Makaom i DŽuhajem u Guangdongu, je takođe zatvoren.

Ranije ove nedjelje, usljed tajfuna Јagija najmanje 16 ljudi je poginulo na Filipinima, a očekuje se da će ovaj supertajfun tokom vikenda pogoditi Vijetnam i Laos.

Vijetnamska Uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da će četiri aerodroma na sjeveru, uključujući međunaordni aerodrom u Hanoju, biti zatvorena u subotu zbog oluje.