latinica  ћирилица
06/09/2024 |  09:14 ⇒ 09:15 | Autor: SRNA

Beograd: Dvije izložbe važne za razumijevanje kulture i hrišćanskog identiteta Srba

U Narodnom muzeju u Beogradu su povodom 18. Međunarodnog kongresa hrišćanske arheologije otvorene izložbe "Od mnogoboštva do hrišćanstva: rotonda u Stojniku" i "/Po/deljena sećanja: paganske i hrišćanske sahrane Remezijane".
Beograd-izložba (Foto: TANJUG/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović) -
Beograd-izložba (Foto: TANJUG/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović)

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković naglasio je da sve ono što ove dvije izložbe predstavljaju podsjeća na odgovornost svih prema očuvanju arheološkog nasljeđa, koje je više od puke kolekcije artefakata iz prošlosti.

- Arheološka baština predstavlja ključ za razumijevanje istorijskih procesa koji su oblikovali naše društvo, kulturu i identitet. Ona je materijalni dokaz civilizacija koje su trajale, ostavljajući nam u nasljeđe svoja znanja, običaje, vjerovanja i iskustva - rekao je Selaković.

Selaković je naglasio da arheološke nalaze, kao složene narative koji uključuju društvene, ekonomske, političke i religijske aspekte života ljudi iz prošlosti, treba predstaviti na način koji je razumljiv savremenom čovjeku, poštujući istorijsku istinu i kontekst u kojem su nastali, saopšteno je iz Ministarstva.

On je dodao da su ove izložbe primjer očuvanja i predstavljanja djelića istorije koji je od nemjerljivog značaja za razumijevanje našeg identiteta.