latinica  ћирилица
06/09/2024 |  10:38 ⇒ 12:43 | Autor: RTRS

Međunarodna konferencija u Banjaluci: Iskoristiti potencijal u naučnoistraživačkom radu (VIDEO)

U organizaciji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, u Banjaluci se održava Međunarodna naučna konferencija "Savremeni materijali 2024".
Banjaluka - međunarodna naučna konferencija "Savremeni materijali 2024" - Foto: SRNA
Banjaluka - međunarodna naučna konferencija "Savremeni materijali 2024"Foto: SRNA

Na ovom skupu biće predstavljeno 11 plenarnih predavanja i 79 poster prezentacija, čiji autori dolaze iz 14 zemalja.

U radovima su predstavljeni biomaterijali koji se primjenjuju u biomedicini i biotehnologiji.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir rekao je da je Republika Srpska mala naučna zajednica i njen potencijal u naučnoistraživačkom radu nije dovoljno iskorišten, te da će ova konferencija ukazati na oblasti koje treba posebno da se razvijaju, prije svega u prirodnim i tehničkim naukama.

Budimir je ocijenio da je situacija u oblasti tehničkih nauka u Republici Srpskoj dobra, te da postoji dovoljno naučnika, što omogućava da budu formirani instituti.

- Plan je da u narednom periodu formiramo nekoliko istraživačkih centara i instituta, koji će doprinijeti razvoju različitih naučnih oblasti - rekao je Budimir.

Potpredsjednik akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Dragoljub Mirjanić rekao je da o značaju konferencije najviše govori podatak o broju plenarnih predavanja i poster prezentacija, čiji autori dolaze iz 14 zemalja.

Direktor Fonda za nauku Srbije Nenad Filipović naglasio je da je ulaganje u razvoj nauke je izuzetno važno.