latinica  ћирилица
06/09/2024 |  10:48 ⇒ 10:49 | Autor: SRNA

Predložen pritvor za Orašanina, jednog od vođa škaljarskog klana

Tužilaštvo BiH predložilo je određivanje pritvora za jednog od vođa škaljarskog klana Ognjena Orašanina sa Sokoca za kojim je bila raspisana Interpolova potjernica.
Policija FBiH - Foto: RTRS
Policija FBiHFoto: RTRS

Na današnjem ročištu u Sudu BiH sudija Goran Radević rekao je da je Orašaninu bio određen pritvor jer je dio kriminalne grupe iz koje su pojedini pohapšeni, ali da se o toj mjeri nije mogao izjasniti jer je bio u bjekstu.

Takođe, ovom prilikom je istaknuto da je Orašanin bio u bjekstu godinu i po dana i da ga je juče uhapsila MUP-a Kantona Sarajevo u naselju Otoka i predala Sudu BiH gdje je zadržan.

Dejana Šućur, branilac Orašanina, rekla je da je njen klijent došao u BiH da se preda, da je riječ o ocu dvoje maloljetne djece i da bi u ovom slučaju trebalo odrediti mjere zabrane.

Tužilac Safet Hrapo rekao je da Tužilaštvo ostaje kod prijedloga da Orašaninu bude određen pritvor dok je sudija najavio da će za sat vremena biti donesena odluka.

Orašanin je juče pronađen u jednom stanu na Otoci, nakon čega je predat Sudu BiH.

Srna saznaje da je Orašanina u jednom stanu na Otoci locirala Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH.

Tužilaštvo BiH ga tereti za organizovani kriminal, a bio je u bjekstvu nekoliko godina.

Trenutno se utvrđuje na koji je način Orašanin ušao u BiH.

Njegovo ime se spominje i u izvještaju MUP-a Republke Srpske iz 2022. godine kada je uhapšeno više osoba na području Sokoca i Sarajeva zbog krijumčarenja narkotika i pranja novca.

Kriminalna grupa u kojoj je Orašanin se dovodi u vezu sa trgovinom kokainom iz Belgije u BiH i Hrvatskoj i da ga je otkrila Skaj aplikacija.