latinica  ћирилица
06/09/2024 |  10:55 ⇒ 10:58 | Autor: TANЈUG

Lajčak: Dogovoren naredni sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je danas da je tokom sastanka sa zamjenikom premijera privremenih institucija Besnikom Bisljimijem u Prištini dogovoren naredni sastanak glavnih pregovarača u Briselu.
Miroslav Lajčak  (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

U izjavi za medije nakon sastanka, Lajčak je rekao da se datum sastanka ne može objaviti bez koordinacije sa drugima ne iznoseći više detalja o tome, prenosi Reporteri.

Izaslanik EU je najavio da je tokom sastanka bilo reči i o otvaranju mosta na Ibru, u Kosovskoj Mitrovici, i ponovio da bi most trebalo da bude otvoren za saobraćaj, ali samo u saradnji sa međunarodnim partnerima Prištine.

Portparol Evropske komisije Peter Stano potvrdio je ranije za Tanjug da će specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak posetiti danas Prištinu.

Stano je, u pisanom odgovoru, naveo da Lajčak trenutno ne planira posjetu Beogradu.

Lajčak je nedavno najavio da će otputovati u Prištinu kako bi pripremio sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu.

Specijalni izaslanik EU se, tokom nedavno održanog Globalnog bezbjednosnog foruma "GLOBSEC 2024" u Pragu, sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Vučić je naveo da je u razgovoru sa Lajčakom zatražio konkretnu i nedvosmislenu reakciju EU i zemalja članica ne samo u osudi najnovijeg nasilja Prištine na KiM, već i u sprečavanju takvih poteza i zaštiti Srba.

Stano je ranije ocenio da je situacija na KiM prilično nestabilna i poručio prištinskim vlastima da izbegavaju bilo kakve akcije i korake koji su jednostrani, nekoordinisani i mogu da doprinesu povećanju tenzija i dodatnoj eskalaciji situacije.

On je na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga kako EU komentariše najnovije poteze Prištine i moguće nove pritiske na Srbe imajući u vidu da su, nakon što je takozvana kosovska policija blokirala srpske institucije na sjeveru KiM, predstavnici srpskih institucija dobili pozive za saslušanja, ponovio da je "EU u stalnom kontaktu sa kosovskim kolegama na različitim nivoima i u različitim formatima" i da im "veoma jasno" prenosi svoje poruke i očekivanja.

Istovremeno je izrazio nadu da će se ova pitanja rešavati u okviru dijaloga, koji se vodi uz posredovanje EU.

Kancelarija EU u Prištini prošle nedelje je saopštila da je EU razočarana zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije Prištine sa međunarodnim partnerima, kao i da akcija tzv. kosovske policije protiv "kancelarija koje podržava Srbija u Sjevernoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću dovodi u opasnost krhku bezbjednosnu situaciju na terenu".

Podsjetila je da se Priština obavezala na deeskalaciju, kao i da je Unija više puta pozivala Prištinu da izbjegava bilo kakve radnje koje bi mogle negativno da utiču na bezbjednost ljudi na terenu, ali da je Priština ignorisala te pozive.

Kako je dodala, očekuje se da Beograd i Priština riješe otvorena međusobna pitanja u dijalogu koji vodi EU.