latinica  ћирилица
06/09/2024 |  12:11 ⇒ 12:13 | Autor: RTRS

Učenicima objektivno predstaviti događaje - Mladić i Karadžić ne mogu biti izostavljeni

Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske saopštilo je da je veoma simptomatično da je interesovanje medija iz FBiH usmjereno samo ka jednom nastavnom programu, i to nastavnog predmeta Istorije, te poručilo da ličnosti poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koje su obavljale značajne dužnosti, ne mogu biti izostavljene prilikom predstavljanja događaja koji se odnose na nastanak Republike Srpske i Odbrambeno-otadžbinski rat.
Ministarstvo prosvjete i kulture - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kultureFoto: RTRS

Ministarstvo je istaklo je da je Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju propisano da ministar prosvjete i kulture na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda donosi Pravilnik o nastavnom planu i programu /NPP/ za osnovno vaspitanje i obrazovanje, na osnovu kog se ostvaruje vaspitno-obrazovni proces u Srpskoj.

- Republički pedagoški zavod je u okviru svojih redovnih godišnjih poslova u obavezi da prati realizaciju nastave u osnovnim i srednjim školama, primjenu nastavnih programa, interesovanja i postignuća učenika, te da na bazi rezultata analize izradi eventualne izmjene u NPP-u za osnovnu školu ili za srednje škole - navedeno je u saopštenju.

Iz Ministartsva su istakli da su brojne promjene čija je primjena predložena za školsku 2024/2025. godinu i manifestuju se velikim brojem novih nastavnih programa za osnovnu, ali i srednje stručne škole, nove obrasce programa za opšteobrazovne predmete za srednje stručne škole, kao i razna uputstva i preporuke za jasnije definisanje i kvalitetniju realizaciju aktivnosti u školama u Republici Srpskoj.

- Svaka predložena promjena ima svoju naučnu utemeljenost i potkrijepljena je stručnim mišljenjem članova stručnih timova za izradu nastavnih programa, a usmjerena ka podizanju kvaliteta nastavnog procesa - istakli su iz Ministarstva.

Nakon što je Republički pedagoški zavod dostavio prijedloge NPP-a inovirane u skladu sa reformskim procesima, Ministarstvo je pristupilo donošenju novog Pravilnika o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje.

- Tekst prijedloga Pravilnika o nastavnom planu i programu bio je dostupan na zvaničnoj internet stranici radi uvida javnosti i dostavljanja eventualnih sugestija, prijedloga i primjedbi, sa rokom od 15 dana. Data je jedna primjedba koja se odnosila na sedmično opterećenje učenika, a koje je definisano Uredbom o pedagoškim standardima i normativima za osnovno vaspitanje i obrazovanje - istakli su iz Ministarstva i napomenuli da je Pravilnik o nastavnom planu i programu za osnovno vaspitanje i obrazovanje objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske od 30. avgusta.

Iz Ministartsva su istakli da je veoma simptomatično da je interesovanje medija iz FBiH usmjereno samo ka jednom nastavnom programu, i to nastavnog predmeta Istorije, iako su u ovoj školskoj godini u primjeni dva adaptirana programa iz ovog predmeta, nastavni program Istorije za 8. razred i nastavni program Istorije za 9. razred.

- Interesovanje se zadržalo na programu za 9. razred Istorije i u tom smislu iznijeti su brojni paušalni stavovi, koji odražavaju lični stav i doživljaj dokumenta nestručnih osoba - naglasili su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva je saopšteno da se u Nastavnom programu nastavnog predmeta Istorija za 9. razred osnovne škole ne "pominje" nova tema, već se nastavna tema "Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat" nalazi u nastavnom programu i jedanaesta je tema ovog programa.

- Ličnosti poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i drugih, predstavljaju osobe koje su u periodu koji se izučava, obavljali značajne dužnosti u vojnom i političkom životu Republike Srpske, te se stoga ne mogu izostaviti prilikom predstavljanja događaja koji se odnose na nastanak Republike Srpske i Odbrambeno-otadžbinski rat - naglasili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je cilj da se učenicima na objektivan i nepristrasan način predstave događaji, ličnosti, kao i procesi iz neposredne prošlosti, kao i da se kod njih razvije kritičko mišljenje kada su događaji iz Odbrambeno-otadžbinskog rata u pitanju.

- Većina ovih sadržaja se već nalazila u programu i udžbeniku, a Stručni tim je radio, prije svega, na kreiranju novih ishoda i proširivanju pojedinih sadržaja. Planom udžbenika za osnovnu školu prediđeno je da se koristi udžbenik nastavnog predmeta Istorije za 9. razred autora Dragiše Vasića. Udžbenici se pišu na osnovu važećeg Nastavnog plana i programa, te se novi udžbenik može očekivati u narednom periodu - navedeno je u saopštenju.

Obaveza nastavnika je da realizuju nastavni program i u tom smislu im je kao podršku Republički pedagoški zavod /Stručni tim/ kreirao Priručnik za nastavnike u kome su date smijernice za realizaciju teme "Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat", kao i sadržaji koji su navedeni u okviru teme, te fotografije, dokumenti, svjedočanstva savremenika i učesnika značajnih događaja, dokumentarni filmovi i slično.

- Savremena nastava istorije podrazumijeva aktivno učešće učenika u nastavnom procesu i nastavnika kao organizatora aktivnosti, koji će kvalitetnom pripremom materijala i primjenom različitih strategija učenja motivisati učenike za samostalan, ali i istraživački rad. U tu svrhu nastavnici će koristiti Priručnik za pripremanje nastave, a u procesu realizacije primjenom različitih metoda i oblika rada, kao i tehnika učenja predstaviće propisane činjenične sadržaje učenicima. Navedeni Priručnik još nije u primjeni, već je u procesu recenzije i nastavnici će biti sa istim upoznati kada bude završen proces recenzije, lektorisanja i tehničke pripreme - istakli su iz Ministarstva.

U saopštenju je navedeno da je jedan od rezultata prethodno pomenute analize procjene kvaliteta nastavnih programa i iskazana potreba nastavnika istorije da se broj časova za realizaciju nastavne teme o Republici Srpskoj poveća, te je sada kreiran program u kome je predloženo da se za temu "Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat" planira 10 časova sa tendencijom da se broj časova u narednom periodu i poveća.

Uprkos tome što je obrazovanje u nadležnosti entiteta, SDA je najavila da će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH na novi nastavni plan u školama u Republici Srpskoj ukoliko, kako navodi, "OHR ne stavi van snage akte Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske".