latinica  ћирилица
06/09/2024 |  13:00 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Počela berba kukuruza, većina uroda završila u silaži

U Republici Srpskoj počela je uranjena berba kukuruza. Zbog veoma visokih temperatura i sušnog perioda posljednjih mjeseci, na brojnim parcelama prinosi će biti znatno umanjeni. Tamo gdje su primijenjeni kompletna agrotehnika i navodnjavanje mogu se očekivati prinosi u okviru višegodišnjeg prosjeka.
Kukuruz - Foto: RTRS
KukuruzFoto: RTRS

U Semberiji gdje se pod kukuruzom nalazi oko 27.000 hektara, zbog nemogućnosti navodnjavanja, na mnogim parcelama situacija je mnogo nepovoljnija.

Kukuruz je na većini polja već potpuno suv, a klipovi zbog nedostatka vlage nerazvijeni i sitni. Ratari su već počeli berbu, a veliki dio kukuruza završio je u silaži.

Semberski ratari koji su i navodnjavali kukuruz u kritičnoj fazi razvoja očekuju dobar prinos. Među njima je i Aco Cvjetinović iz Velike Obarske.

- Kukuruz je zalijevan je sistemom “kap po kap”, svakih sedam do osam dana, po šest sati. Prvi put sam koristio ovu vrstu navodnjavanja i to je dalo dobre rezultate. Zadovoljan sa usjevom, dobro izgleda - zaključio je Cvjetinović.

Veoma visoke temperature i sušan period posljednjih mjeseci, oštetili su rod kukuruza. Na brojnim parcelama prinosi će biti znatno umanjeni. Tamo gdje su primijenjeni kompletna agrotehnika i navodnjavanje, mogu se očekivati prinosi u okviru višegodišnjeg prosjeka rekao je za Radio Republike Srpske šef Zavoda za kukuruz u Poljoprivrednom institutu Srpske, Slobodan Radanović.

- Požnjevena je skoro polovina usjeva u Srpskoj. Usjevi su gotovo potpuno suvi, zrno sa vlagom od 10 do 15 procenata, što znači da može da se pakuje i već koristi. Prinosi se kreću od potpuno uništenih koji su silirani, kao i od 1,5 do 8 tona po hektru - naveo je Radanović.

Koliki će biti ukupan prinos kukuruza u Republici Srpskoj biće poznato nakon završetka berbe. Osim kukuruza, suša je ove godine ozbiljno ugrozila poljoprivrednu proizvodnju, te je u značajnoj mjeri stradalo voće i povrće.