latinica  ћирилица
06/09/2024 |  13:22 | Autor: SRNA

Petković: Ugrožen fizički opstanak Srba na Kosmetu

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je da jednostrani i nasilni potezi Prištine, etnički motivisani zločini i neosnovana privođenja i hapšenja Srba dovode u pitanje i njihvo fizički opstanak na tom prostoru.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs) -
Petar Petković (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs)

Petković je u razgovoru sa specijalnim predstavnikom za jugoistočnu Evropu i potpredsjednikom Parlamentarne skupštine OEBS-a Kirjakosom Hadžijanisom ocijenio da su ukidanje dinara, gašenje Poštanske štedionice, upad u prostorije "Pošte Srbije" i događaji od prije osam dana siguran put ka progonu i konačnom etničkom čišćenju Srba iz južne pokrajine, saopšteno je iz Kancelarije.

On je naglasio da će upad do zuba naoružanih specijalaca premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija u sjedišta privremenih organa u četiri opštine na sjeveru pokrajine, u bolnički krug Kliničkog bolničkog centra Kosovska Mitrovica, u prostorije PIO Fonda, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad, imati nesagledive posljedice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Petković je zapitao šta još treba da se desi da međunarodna zajednica preduzme konkretne korake i zaustavi Kurtija, čiji svaki potez vodi ka izazivanju sukoba na sjeveru pokrajine i novoj eskalacije situacije na terenu, sa neslućenim posljedicama za cijeli region.

On je Hadžijanisu, koji predstavlja Kipar u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, predočio da je prištinska policija upala u institucije Srbije, koje bi trebalo da budu osnova za formiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/, ističući da nije riječ o bilo kavim paralelnim istitucijama.

Petković je istakao da na formiranju ZSO insistira i međunarodna zajednica, ali da Priština na sve načine to pokušava da izbjegne.

Prema njegovim riječima, uprkos teškoj situaciji na terenu, Beograd ostaje čvrsto opredijeljen da sačuva mir u pokrajini i u regionu, što je preduslov da se pronađe rješenje za sve probleme na relaciji Beograd-Priština.

Petković je zahvalio Hadžijanisu za čvrstu i principijelnu podršku Kipra suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.