latinica  ћирилица
06/09/2024 |  13:44 | Autor: SRNA

Pero Zubac ovogodišnji laureat nagrade "Skender Kulenović - Književni vijenac Kozare"

Pjesnik Pero Zubac ovogodišnji je lauerat nagrade "Skender Kulenović - Književni vijenac Kozare" koja mu je dodijeljena za životno djelo.
Pero Zubac - Foto: RTRS
Pero ZubacFoto: RTRS

Јednoglasnu odluku žirija obrazložio je njegov predsjednik Vule Žurić, kojismatra da je dovoljno reći Pero Zubac i da je to bude sasvim dovoljno obrazloženje ove nagrade.

- Ne samo poznavaoci književnosti i poezije nego i svi đaci i svi oni koje je makar jednom zainteresovala poezija znaju ko je Pero Zubac, ne samo po djelu nego i po liku, a ono što ga obilježava je njegovo prvo djelo "Mostarske kiše" - rekao je Žurić.

On je dodao da je riječ o srpskom pjesniku čijim se stihovima i dalje raduju ljudi iz svih predjela u kojima se na tom lijepom i bistrom srpskom jeziku voli, tuguje, pjeva i ćuti.

- Poezija Pere Zupca je od njegovih prvih stihova bila i ostala naša odbrana pred svim onim što sa sobom donosi dobro nam poznata tama, a njegove knjige se i dalje iščitavaju i njegova pjesnička riječ je još dio lijepog, najljepšeg čitalačkog sna - navodi se u tekstu obrazloženja žirija u kojem su, osim Žurića, bili Zdravko Miovčić i Mladen Bartula.

Nagrada će Peri Zupcu biti dodijeljena 19. septembra na centralnoj književnoj večeri pod nazivom "Kozara pamti" u Pozorištu Prijedor, dok je druženje sa nagrađenim pjesnikom predviđeno dan kasnije, 20. septembra na Večeri laureata.

Načelnik gradskog Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić istakao je da je Grad Prijedor veoma ponosan na novu manifestaciju koju organizuje sa velikom energijom i ponosom, te pozvao sugrađane da učestvuju u bogatom programu ovogodišnji susreta na Kozari.

Književni susreti na Kozari otvoreni su 2. septembra kada je na Paležu, mjestu gdje je Skender Kulenović prvi put 1942. godine pročitao poemu "Stojanka majka Knežopoljka" održan mali poetski čas i položeni vijenci na spomenik.

Susreti se nastavljaju večeras kada će u Muzeju Kozare biti održana promocija knjige "Nas dva brata" o legendama ovog kraja doktoru Mladenu i Sretenu Stojanoviću na kojoj učestvuju autor Vule Žurić i direktor izdavačke kuće "Vukotić media" Manojlo Vukotić.

Organizator i generalni pokrovitelj 52. Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori gradovi Banjaluka, Gradiška i Laktaši, te opštine Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica. Pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a sponzor novčanog dijela nagrade Arcelor Mital Prijedor.