latinica  ћирилица
06/09/2024 |  14:00 ⇒ 14:04 | Autor: RTRS

"Brankovo kolo" u znaku velikog jubileja

Tradicionalna pjesnička i kulturna manifestacija 53. Brankovo kolo ove godine obilježava se u znaku velikog jubileja, dva vijeka od rođenja Aleksija Branka Radičevića, čuvenog đaka Karlovačke Gimnazije, slavnog pjesnika srpskog romantizma.
Nenad Grujičić (foto: Kulturna institucija Brankovo kolo) -
Nenad Grujičić (foto: Kulturna institucija Brankovo kolo)

Po odlasku iz Karlovačke Gimnazije, u Temišvaru je Branko, zajedno sa bratom Stevanom učio "mudroljublje"/filozofiju/, a u Temišvaru je napisao i svoju prvu pjesmu na srpskom jeziku "Devojka na Studencu", istakao je dugogodišnji direktor Brankovog kola, književnik Nenad Grujičić.

U bogatom programu ovogodišnjeg Brankovog kola, koje će otvoriti pjesnik Slavomir Gvozdenović besjedom o Branku Radičeviću i njegovoj poeziji, gdje će biti dodijeljena prestižna Međunarodna nagrada "Branko Radičević" mađarskom pjesniku Ištvanu Turciju iz Budimpešte, promovisan Zbornik radova, svoju knjigu "Kolo, kolo naokolo-Stražilovski vremeplov: tragovi i sećanja, crtice i komentari", predstaviće i književnik i direktor manifestacije, Nenad Grujičić.

Više o knjizi i o manifestaciji Brankovo kolo saznajte u razgovoru sa Nenadom Grujičićem saznajte u emisiji Radija Republike Srpske, Kultura u ogledalu, večeras u 20.00 časova.