latinica  ћирилица
06/09/2024 |  15:32 ⇒ 17:36 | Autor: RTRS

UKC uveo Mančesterski sistem trijaže; Dobra i brza trijaža je najvažnija za spas života (VIDEO)

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prvi je u regionu nakon Slovenije uveo Mančesterski sistem trijaže. Medicinske sestre i tehničari Urgentnog centra dobili su certfikate i priključili se modernom svjetskom razvoju sestrinstva u urgentnoj medicini.
Medicinarke UKC-a Srpske (foto: facebook.com/UKCRS) -
Medicinarke UKC-a Srpske (foto: facebook.com/UKCRS)

Dobra i brza trijaža je najvažnija za spas života. Zato su UKC Srpske posjetili eminentni stručnjaci iz oblasti Mančesterskog trijažnog sistema, koji su medicinskim sestrama i tehničarima, prenijeli znanja i na taj način unaprijedili različita područja sestrinske prakse.

- Obuku koju smo imali zadnja dva dana, bila je odlična. I moji studenti, učenici bili su odlični, odlično pripremljeno. Јa zaista vidim da se ovdje u ovoj bolnici poštuje Mančesterski sistem i da ga koriste da poboljšaju njegu i zbrinjavanje pacijenata - kaže Žil Vajnd praktičarka za hitnu sestrinsku medicinu, Univerzitet u Salfordu.

Trodnevni kurs bio je od velikog značaja i za kolege iz Slovenije koji su tim povodom došli u Srpsku. Ističu da su rad, saradnja i edukacija ključ za uspješno funkcionisanje zdravstvenog sistema.

- Zbog naše dobre saradnje došlo je sedam instruktora iz Slovenije, koji će sada pa dalje obrazovati trijažne medicinkse sestre i tehničare u Sloveniji - navela je majda Cotič Anderle medicinska sestra iz Slovenije.

Јedna od oblasti na kojoj se kontuirano radi jeste jačanje sestrinstva i unapređenje različitih područja sestrinske prakse.

- UKC je dobio 17 instruktora za trijažu. To znači da ćemo mi prenositi znanja našim kolegama u Republici Srpskoj i šire - istakla je Gordana Dragišić medicinska sestra UKC-a.

UKC je donio niz strateških odluka s ciljem što kvalitetnijeg zbrinjavanja pacijenata. Iz ove zdravstvene ustanove ističu da je sigurnost pacijenata na prvom mjestu, kao i razvoj zdravstvenog sistema Srpske.