latinica  ћирилица
06/09/2024 |  16:02 ⇒ 16:03 | Autor: TANЈUG

Vučević: Kurti želi Srbiju da uvuče u sukob

Premijer Miloš Vučević ponovio je danas da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima namjeru da etnički očisti Kosmet od Srba i ocijenio da je to njegova cijela politička agenda, kao i da se očekuje velika politička i diplomatska borba vezano za KiM.
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Miloš Vučević (foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

Vučević je rekao da Kurti ide na izbore i da je cijela njegova politička agenda da napada Srbe, kao i da je on učenik Adema Demaćija i jedan od onih koji su spremni da čitav život provedu u zatvoru samo sa ciljem da se ostvari Velika Albanija.

On je ukazao i da se Srbi na Kosmetu bore da ostanu da mogu da žive tamo gdje žive vijekovima.

- To se sve dešava pred očima onoga što se zove međunarodna zajednica koja daje neka soapštenja i kritikuje Kurtija, ali prosto mi je nevjerovatno da niko ne može da zaustavi čoveka koji ima samo jednu namjeru da etnički očisti Kosmet od Srba - naveo je Vučević.

On je naveo i da nas čeka velika politička i diplomatska borba.

- Imamo dvije opcije, jedna je da se politički, diplomatski borimo i druga je da idemo u sukobe. Nema treće opcije. Јedna je da mi pišemo, zovemo, tražimo sastanke, urgiramo, ukazujemo, zastupamo naše interese, ukazujemo na nepoštovanje međunarodnog javnog prava. Drugi scenario je ono što Kurti želi, to je da nas uvuče u rat - rekao je Vučević.

On je takođe primijetio da se, kako je rekao, "kvazipatriotski portali" smiju kada kaže da nas na Kosmetu čekaju KFOR i NATO.

- Pa čekaju nas. Јesam nešto slagao? Nisam rekao da se plašimo, nego da treba da budemo pametni, nisam rekao da smo slabi, nego sam rekao da vraćamo vojsku između ostalog i u Pirot. Moramo da štitimo naš narod na Kosmetu - rekao je Vučević.

Vučević je kazao da KiM ne bi trebalo da bude polje gdje se političke stranke svaki dan svađaju.

- Svaki dan moramo da pričamo o Kosmetu, da naša djeca uče šta je Prizren, Peć, Đakovica, ne da bi se spremali za ratove, ne da bi nekoga mrzili, nego da bi sebe poštovali - poručio je premijer.