latinica  ћирилица
06/09/2024 |  17:49 ⇒ 19:30 | Autor: TANЈUG

Bocan Harčenko sa Vučićem: Moskva svjesna teške situacije Srba na KiM i pritisaka na Banjaluku

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da su razgovarali o situaciji na Kosovu i Metohiji, navodeći da je Rusija svjesna "najteže" situacije na Kosovu i da će upravo Kosovo biti jedno od najvažnijih pitanja u toku ministarske sjednice na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Vučić i Harčenko (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Vučić i Harčenko (foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Kosovo će biti jedno od najvažnijih i najprioritetnijih pitanja i u toku tzv. ministarske sjednice Generalne skupštine UN uskoro, pa i u oktobru se očekuje zasijedanje Savjeta bezbjednosti, redovno za Kosovo. To će biti prilika za Rusiju da iznese svoj stav, na osnovu Rezolucije 1244 - rekao je Bocan-Harčenko novinarima nakon sastanka sa Vučićem u Loznici.

On je dodao da je osnovni zadatak i cilj zaštita Srba koji žive na KiM, njihova bezbjednost i mogućnost normalnog preživljavanja u takvim uslovima.

Bocan-Harčenko je istakao da je i teška situacija zbog pritisaka na Banjaluku, što je takođe važan dio spoljnopolitičke agende Rusije.

On je napomenuo da poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina Vučiću da prisustvuje samitu zemalja BRIKS-a koji se održava od 22. do 24. oktobra u Kazanju govori sve o značaju Srbije za Rusiju, ali i o značaju odnosa dvije države.

- U Moskvi se u najvišoj mjeri cijeni dosljedan, principijelan stav predsjednika Srbije, odnosno saradnje sa Rusijom, što sankcije Rusiji nisu prihvaćene i neće da budu prihvaćene od strane Srbije - rekao je ruski ambasador u Beogradu.