latinica  ћирилица
06/09/2024 |  21:28 | Autor: RTRS

Rajić: Djeca ne smiju biti iskorištavana za političke ciljeve

Djeca ne smiju biti iskorištavana za političke ciljeve odraslih u okviru predizborne kampanje koje je počela danas u BiH, istakla je ombudsman za djecu Republike Srpske Gordana Rajić.
Gordana Rajić -
Gordana Rajić

- Djeca imaju pravo aktivno učestvovati u društvu i trebaju imati pristup političarima, ali zato da bi im iznijela svoja mišljenja, ukazala im o svojim potrebama i željama te ih podstakla na donošenje odluka na korist svoj djeci. S obzirom na to da Ombudsman za djecu nije ovlašten zabraniti, niti sankcionisati neprimjerene postupke političara, upozoravamo i dajemo preporuke za zaštitu prava djece kada je u pitanju korištenje djece u političke svrhe - navela je ona.

Apeluje na sve političke stranke, javnost i medije da u izbornoj kampanji za lokalne izbore 2024. godine ne koriste (zloupotrebljavaju) djecu u izbornim aktivnostima.

- Ne smijemo tolerisati bilo kakvu zloupotrebu djece, pa ni zloupotrebu u predizbornim aktivnostima. Apelujemo na političke stranke i njihove kandidate da održavanje izbornih aktivnosti ne provode u školskim prostorijama, školskim salama i dvorištima, na dječijim igralištima, niti da ometaju redovne nastavne procese i ne koriste djecu da promovišu svoje političke subjekte, te da se suzdrže od pozivanja na svoja okupljanja mladih mlađih od 18 godina, odnosno djece - istakla je Rajićeva.

Apeluje na političke subjekte da uvažavaju prava djece na privatnost, i da se suzdrže od korišćenja slika i video zapisa djece u svojim kampanjama.

- Nikome ne treba dozvoliti nezakonito i nemoralno izlaganje djece bilo čemu što ne spada u njihove školske i porodične obaveze, što nije u interesu djeteta, te ombudsman za djecu apeluje na sve subjekte zaštite da u suprotnom treba da koriste sva zakonska ovlašćenja da najrigoroznije sankcionišu svakog ko pokuša da zloupotrijebi djecu. Upotreba djece tokom izborne kampanje je vrlo uznemirujuća pojava i nije u skladu sa zaštitom najboljeg interesa djece, te grubo povređuju prava djece čija zaštita treba da bude primarni cilj i odgovornost svih nas odraslih - navela je ona.

Kako ističe, djeca jedino mogu biti u fokusu programa političkih stranaka ako ti program imaju cilj da djeci pruže podsticajno i sigurno okruženje, da im ponude rješenja koja će omogućiti svakom djetetu da ostvari sva svoja prava u najvećoj mogućoj mjeri.