latinica  ћирилица
07/09/2024 |  07:19 ⇒ 07:48 | Autor: RTRS

Rusija obilježila 212. godišnjicu velike Borodinove bitke (VIDEO)

Rusija je obilježila 212. godišnjicu velike Borodinove bitke. U znak sjećanja u Podmoskovlju, organizovan je moto festival,a poseban akcenat stavljen je na kostime, autentično oružje iz perioda Otadžbinskog rata 1812. godine. Putovanje u prošlost,okupilo je veliki broj posjetilaca.
Istorijski festival Borodinove bitke (Foto: EPA//YURI KOCHETKOV) -
Istorijski festival Borodinove bitke (Foto: EPA//YURI KOCHETKOV)

Svi koji su došli u Borodino naučili su mnogo o Otadžbinskom ratu 1812. Na primjer, kakva je bila hirurška operacija na terenu,tada bez ikakve anestezije.

Kao ilustrativni primjeri, prikazani su autentični medicinski instrumenti tog vremena. Amputacijski nož,testera za kosti i igle,bile su potrebnekako bi se rana kasnije zašila.

- Imali smo pretke, seljake Kališko-Gubernije. Dakle, borio se u odredu Denisa Davidova 1812. po čemu sa prezimenom Čistov dobio ime za nagradu, moglo bi se reći, Lazutin, jer je bio izviđač - rekao je učesnik Veretenikov.

Dame iz društva, naravno, nisu učestvovale u bitkama .Ali,svojim osmjehom, inspirisale su hiljade vojnika,koji su kampovali u polju.

Prije početka istorijske rekonstrukcije, stotine vojnika ruske i francuske vojske šeta među publikom. Ispostavilo se da su u eri potpuno razvijenog vatrenog oružja, strijelci i dalje bili velika sila.Prvi kalmički puk, na primjer, iznenadio je čak i Napoleonove iskusne vojnike.

- Ali glavna šteta je već nastala od artiljerije. General Pjotr Bagration, čiji pepeo počiva na bateriji Raevskog, smrtno je ranjen komadom topovskog đula - rekao je Aleksandar DŽordžiev.

U Muzeju Borodina, koji je nedavno proslavio 185. godišnjicu izloženi su autentični topovi, granate, kugla 12. godine i stotine drugih eksponata.

Danas muzej prima 300.000 posjetilaca godišnje.

Cijela Rusija i danas se sjeća Borodinovog dana.U to vrijeme još su bili živi mnogi učesnici Borodinske bitke, a 200 veterana lično je vidjelo kako je glavni spomenik braniocima otadžbine osvijetljen u prisustvu cara Nikolaja.

Svake godine, prve nedjelje septembra, ovde se održava litija za poginule borce.

Cvijeće na spomenik danas polažu i gosti iz prijateljskih zemalja.

- Borodinska bitka postala je najkrvavija bitka svog vremena. Najmanje stotinu ljudi je umiralo svakog minuta. A čak i veoma mladi gledaoci ove spektakularne rekonstrukcije pamte imena heroja koji su zaustavili neprijateljsku vojsku, koja nikada nije doživjela poraz. Sa vojne tačke gledišta, rezultat Borodinske bitke je dvosmislen. Formalno, Kutuzova vojska je bila prisiljena da se povuče. Ali bitka svakako nije postala trijumf za Napoleona, koji je planirao da potpuno porazi rusku vojsku - naveo je Dražen Višnjić.

Dakle, Borodino služi i kao vječni podsjetnik. Opisana je kao najveća i najkrvavija jednodnevna bitka tokom francuske invazije Rusije i Napoleonovih ratova, a uključivala je više od 250.000 naoružanih vojnika i najmanje 70.000 žrtava na obje strane.

Oko trećine Napoleonovih vojnika je ubijeno ili ranjeno. Ruski gubici su bili teški, ali su ih mogli zamijeniti pošto su velike količine ljudstva bile spremne u obližnjim centrima za mobilizaciju i obuku.