latinica  ћирилица
07/09/2024 |  09:42 ⇒ 11:07 | Autor: RTRS

Nova provokacija: U Spomen-parku Garavice kod Bihaća postavljena ratna zastava BiH (VIDEO)

U Spomen-parku Garavice kod Bihaća, gdje je ubijeno 12.000 Srba u Drugom svjetskom ratu, postavljena je ratna zastava BiH.
Garavice - Foto: RTRS
GaraviceFoto: RTRS

O svemu je upoznata i Policijska uprava Bihać, koji su 22. avgusta obavijestili Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika da su na području Spomen-parka postavljeni "privremeni objekti tokom proteklog mjeseca".

Komisija je uputila zahtjev Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da izvrše inspekcijski nadzor i da se utvrdi činjenično stanje i u skladu sa zakonom preduzmu odgovarajuće mjere.

Spomen-park "Garavice" je nacionalni spomenik, te su u kompleksu dozvoljeni samo konzervatorsko-restauratorski radovi i arheološka istraživanja, i to uz dozvolu nadležnog federalnog ministarstva.

Spomen-park "Garavice" kod Bihaća je memorijalni kompleks, koji se sastoji od petnaest skulptura raspoređenih u prostoru sa pristupnim stazama.

U Garavicama kod Bihaća, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u NDH, danas će biti obilježene 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece.