latinica  ћирилица
07/09/2024 |  10:13 ⇒ 11:46 | Autor: SRNA

Mjesec dana srpske kulture u Mađarskoj, pokrovitelj predsjednik Republike Srpske

U Budimpešti će 12. septembra zvanično biti otvorena manifestacija "Srpski dani u Mađarskoj" pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a jeromonah Varnava Knežević, sekretar Eparhije budimske, izjavio za da je riječ o značajnom događaju za srpski narod jer se na ovaj način predstavljaju kultura, tradicija i običaji u jednoj prijateljskoj državi.
Vladičanski dvor u Sentandreji - Foto: RTRS
Vladičanski dvor u SentandrejiFoto: RTRS

Svečano otvaranje manifestacije trebalo bi da bude održano 12. septembra u Srpskom pravoslavnom muzeju u Sentandreji.

- Ono što je za nas izuzetno značajno je posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer je on ovdje uvijek rado viđen gost. Osim predsjednika Srpske, pokrovitelj manifestacije je i Ministarstvo kulture Srbije - istakao je jeromonah Varnava.

On je naglasio da je riječ o značajnoj manifestaciji za Srbe, jer je srpska zajednica malobrojna.

- Mađarska je jedna od rijetkih prijateljski raspoloženih zemalja prema našem narodu uopšte. To je zemlja koja je i predsjedavajuća u ovoj godini Evropskom unijom - rekao je jeromonah Varnava.

Naveo je da se Eparhija budimska, po blagoslovu mitropolita Lukijana, posvetila kulturnoj diplomatiji, te smatra da ovakve aktivnosti otvaraju vrata Srbima u Evropskoj uniji, gdje su zapostavljeni ili su predstavljeni na pogrešan način.

- Trudimo se da ovakvim sadržajima pokažemo ostatku svijeta da, ipak, nismo ono što misle, da je naša kultura bogata i da je naša tradicija od značaja ne samo za Republiku Srpsku i Srbiju, kao našim matičnim zemljama, nego i šire. Tako imamo i ovu manifestaciju ovdje u Mađarskoj - istakao je jeromonah Varnava.

"Srpski dani" su jednomjesečna manifestacija koja će Mađarskoj predstaviti kulturu, običaje i tradiciju srpskog naroda, pojašnjava jeromonah Varnava i dodaje da je riječ o bogatom i raznovrsnom programu.

- Počinjemo izložbom, imaćemo i naučna predavanja, potpisivaćemo protokole o saradnji sa drugim institucijama, a prikazivaćemo i dokumentarne filmove koje su uradila naša udruženja u Mađarskoj. Očekuje nas bogat sadržaj, a posebno bih naglasio otvaranje izložbe koja je posvećena ustancima u Hercegovini - rekao je jeromonah Varnava za Srnu.