latinica  ћирилица
07/09/2024 |  10:21 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Molitvena proslava - čuvati sjećanje na jasenovačku srpsku golgotu; Dodik: Odali smo poštu svim stradalim (FOTO/VIDEO)

Molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih održala se u manastiru Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu u Spomen području "Јasenovac" u organizaciji pakračko - slavonske eparhije Srpske pravoslavne crkve.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Molitveno proslavljanje održano je u pomen na žrtve genocida koje je hrvatska država sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu na cjelokupnoj svojoj teritoriji.

Molitvenoj proslavi prisustvovao su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić i brojni vjernici.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Јasenovcu da se danas ovdje obilježava sjećanje na Svete novomučenike jasenovačke i naglasio da svi znaju o kakvom stradanju je riječ i da je u ovom logoru u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba.

- To je pogrom, veliki logor u kojem je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba, a u Јasenovcu je bilo ukupno 700.000 žrtava - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je Srpska pravoslavna crkva  učinila da se obilježava stradanje Svetih novomučenika jasenovačkih radi sjećanja na srpske žrtve.

- Ovdje sam da podržim, ne samo napore SPC, već i da odam poštu svim stradalim u Drugom svjetskom ratu - poručio je Dodik.

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić rekao je da je Јasenovac prostor najveće golgote srpskog naroda u cijeloj njegovoj istoriji, ali i vaskrsenja srpskog naroda u svoj svojoj plemenitosti, dobroti i snazi.

Ristić je nakon liturgije rekao da je Јasenovac mjesto nepojmljivog stradanja pripadnika srpskog naroda na kojem trajno vlada atmosfera Velike Subote, saopšteno je iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije.

On je istakao da je Јasenovac istovremeno i mjesto pobjede života nad smrću i ljubavi nad mržnjom jer je srpski narod, uprkos bezmjernom stradanju u kontekstu genocida koji je nad njim tokom Drugog svjetskog rata izvršila hrvatska država, iz tog oružanog sukoba izašao kao pobjednik.

Јasenovačka srpska golgota i stradanje putokaz su za neprestanim traganjem u skladu sa putem Isusa Hrista, poručeno je u besjedi episkopa koji su u Јasenovcu služili liturgiju za srpske žrtve.

Na skupu je rečeno i da treba prihvatiti logiku Isusa Hrista i ići za njim na šta poziva današnje sabranje u slavu Svetih novomučenika jasenovačkih o kojima treba čuvati sjećanje.

Pomen su služila njihova preosveštenstva episkop pakračko-slavonski Јovan, mileševski Atanasije, valjevski Isihije i zapadnoevropski Јustin.

U zloglasnom ustaškom logoru Јasenovac, najvećoj "Fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svjetskom ratu, ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Јevreja i Roma.