latinica  ћирилица
07/09/2024 |  10:26 | Autor: SRNA

Traga se za još 145 vojnika ЈNA

Prema evidenciji Komisije za nestala lica, na teritoriji bivše SFRЈ između 1991. i 1995. godine kao nestalo vodi se još 145 vojnika Јugoslovenske narodne armije, od kojih 40 iz Srbije, izjavila je rukovodilac Grupe za nestala lica na teritoriji bivše SFRЈ u Komesarijatu za izbeglice i migracije Srbije Maja Vasović.
Napad na vojnike ЈNA u Sarajevu - Foto: RTRS
Napad na vojnike ЈNA u SarajevuFoto: RTRS

- Njihovi nestanci su u vezi sa kasarnama bivše ЈNA ili mjestima u kojima su vođene borbe. U Hrvatskoj su u pitanju Vukovar, Nuštar kod Vinkovaca, Bjelovar, Karlovac, logor Lora kod Splita i Osijek - rekla je Vasovićeva.

Nestanci vojnika ЈNA u BiH dešavali su se na Kupresu, u Livnu, Bosanskom Brodu i na drugim lokacijama.

Navela je da se u osarijumu na groblju Lešće u Beogradu još nalaze pohranjeni posmrtni ostaci 22 neidentifikovana vojnika ЈNA, a jedan je na groblju u Obrenovcu i svi bi trebalo da budu identifikovani. 

- Komisija ulaže napore samostalno, ali i na regionalnom nivou u saradnji sa nadležnim institucijama u Hrvatskoj i BiH, kako bi ovi posmrtni ostaci bili identifikovani i predati porodicama radi sahrane - rekla je ona. 

U protekle četiri godine porodicama su predati posmrtni ostaci sedam vojnika ЈNA, a posljednji je Slobodan Spasojević, čije je posmrtne ostatke srpska Komisija preuzela od Hrvatske 3. septembra i biće sahranjeni danas uz vojne počasti u Gornjem Katunu kod Varvarina.

Spasojević je služio vojsku u kasarni ЈNA u Varaždinu i vodi se kao nestao od oktobra 1991. godine.

Među sedam vojnika ЈNA čiji su posmrtni ostaci predati porodicama u protekle četiri godine je i Dragan Draganović /1972/, koji je stradao zajedno sa majorom Tepićem.

Dragan Draganović bio je najstarije od 12 djece u porodici, iz sela Čelinovac kod Gradiške, a tri mjeseca nakon odlaska na odsluženje vojnog roka poginuo je braneći kasarnu ЈNA kod Bjelovara.

Poginuo je u 19. godini dok je sa majorom Milanom Tepićem i vojnikom Stojadinom Mirkovićem branio skladište naoružanja u Bedeniku, 29. septembra 1991. godine.

Draganovi posmrtni ostaci preuzeti su od Hrvatske 1995. godine i sahranjen je kao NN lice na groblju Lešće, a poslije pozitivnog DNK nalaza predati su 21. jula 2022. godine Institutu za nestale osobe BiH radi konačne identifikacije i predaje porodici.