latinica  ћирилица
07/09/2024 |  11:13 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Garavice: 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba; Nove provokacije - postavljena ratna zastava BiH (FOTO/VIDEO)

U Garavicama kod Bihaća, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u NDH, obilježavaju se 83 godine od ustaškog zločina nad 12.000 Srba, među kojima je bio veliki broj djece.
Garavice, obilježavanje - Foto: RTRS
Garavice, obilježavanjeFoto: RTRS

Služen je parastos i položeni vijenci i cvijeće na spomenik.

Parastosu, koji je služio paroh bihaćki Slaviša Milinović, prisustvovali su ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, kao izaslanik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, državni sekretar u Ministratstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Đorđe Todorov, predstavnici SUBNOR-a, Udruženja "Garavica 1941", Boračke organizacije, Organizacije starješina Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Garavice - obilježavanje (foto: RTRS)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je danas da Srbi pamte svoje žrtve, a poštuju i tuđe, te da nikada neće skrnaviti spomen-obilježja na stratištima na području Srpske, niti Federacije BiH.

Egić, koji je rekao je da ratnoj zastavi BiH ne priliči da bude na ovako svetom mjestu.

On je naveo da je u Drugom svjetskom ratu na širem području Bihaća prema određenim podacima stradalo 12.000, a da prema podacima britanskih obavještajnih službi to je bilo skoro 15.000 uglavnom Srba, a manjim dijelom Јevreja.

Na obilježavanju stradanja u Garavicama i danas otvorene provokacije iz Federacije.

Garavice (foto: RTRS)

U Spomen-parku još uvijek stoji ratna zastava FBiH postavljena krajem avgusta iako Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH to nije dozvolila.

Danas srpsko stratište u Garavicama prepušteno je propadanju i zaboravu, iako je pod zaštitom Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.

Ustaše su početkom Drugog svjetskog rata izvršile masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva, u kojem je ubijeno više od 12.000 ljudi, među kojima je bio veliki broj djece i 148 bihaćkih Јevreja.

Na nekoliko masovnih stratišta u okolini Bihaća u toku 1941. godine zvjerski je ubijeno više od 15.000 Srba iz šire okoline.

Bihać je početkom Drugog svjetskog rata bio sjedište novoosnovane županije Nezavisne Države Hrvatske pod nazivom Krbava i Psat.

Novopostavljeni župan Ljubomir Kvaternik je u junu 1941. godine zabranio Srbima i Јevrejima pristup Bihaću i okolini grada, počeli su progoni, zatvaranja i ubijanja Srba i Јevreja.

Spomenik je podignut 1949. godine, a tek 1981. godine memorijalni spomenik, djelo arhitekte Bogdana Bogdanovića.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donijela je 2013. godine odluku da se Garavice proglase za nacionalni spomenik.

Sjećanje na zločin NDH nad Srbima u Garavicama kod Bihaća se, kao istorijski događaj od republičkog značaja, obilježava u organizaciji Odbora za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske.