latinica  ћирилица
07/09/2024 |  11:35 ⇒ 15:19 | Autor: RTRS

Predsjednik Srpske položio vijenac u Јasenovcu i odao počast svim stradalim (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas vijenac na spomen-obilježje u Јasenovcu i odao počast svim stradalim.
Milorad Dodik u Јasenovcu - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad Dodik u ЈasenovcuFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Podsjećamo, ranije je održana molitvena proslava Svetih novomučenika jasenovačkih u manastiru Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu u Spomen području "Јasenovac" u organizaciji pakračko - slavonske eparhije Srpske pravoslavne crkve.

Јasenovac, vijenac (foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja )

Molitveno proslavljanje održava se u spomen na žrtve genocida koje je hrvatska država sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu na cjelokupnoj svojoj teritoriji.

Јasenovačka srpska golgota i stradanje putokaz su za neprestanim traganjem za istinom u skladu sa putem Isusa Hrista, poručeno je u besjedi episkopa koji su u Јasenovcu služili liturgiju za srpske žrtve.

Događaju su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić i brojni vjernici.

Dodik je izjavio da se danas ovdje obilježava sjećanje na Svete novomučenike jasenovačke i naglasio da svi znaju o kakvom stradanju je riječ i da je u ovom logoru u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba.

- To je pogrom, veliki logor u kojem je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od pola miliona Srba, a u Јasenovcu je bilo ukupno 700.000 žrtava - rekao je Dodik.

U zloglasnom ustaškom logoru Јasenovac, najvećoj "Fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svjetskom ratu, ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Јevreja i Roma.