latinica  ћирилица
07/09/2024 |  12:04 ⇒ 18:56 | Autor: SRNA

Potkozarje: Osveštan spomenik za 624 srpska civila koje su zvjerski pobile ustaše (FOTO)

Njegovo preosveštenstvo episkop marčanski Sava, vikar mitropolita banjalučkog Јefrema, danas je u Potkozarju kod Banjaluke osveštao spomenik podignut za 624 srpska civila sa tog područja koje su ustaše pobile 5. i 12. februara 1942. godine, među kojima je bilo i 208 djece.
Osveštan spomenik u Potkozarju - Foto: Ustupljena fotografija
Osveštan spomenik u PotkozarjuFoto: Ustupljena fotografija

Osveštenju je prethodila liturgija u mjesnom hramu, a organizator je bilo Udruženje građana "Kozara" iz Banjaluke, čiji je predsjednik Zoran Milaković, jedan od potomaka porodice koja je bila među najstradalnijim u tom pokolju, rekao da je izgradnja spomenika počela 2017. godine ličnim sredstvima pokojnog narodnog poslanika Nedeljka Milakovića.

- Nakon što je Nedeljko preminuo od posljedica virusa korona tokom pandemije, preuzeo sam dalju izgradnju, a onda se uključila Gradska uprava i sada imamo spomenik - naveo je Milaković.

Foto: Ustupljena fotografija

On je rekao da se u okviru glavnog spomenika nalazi i spomen-obilježje posvećeno borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i spomen-česma Nedeljku Milakoviću.

Ustaše su 5. i 12. februara 1942. godine na području Potkozarja /ranije Ivanjska/, Piskavica i Verići i okolnim zaseocima zvjerski pobile 624 srpska civila, među kojima i 208 djece uzrasta do 15 godina, a žrtve su sahranjivane u zajedničke grobnice, uglavnom u dvorištima kuća.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da srpski narod nikada nije želio tuđe, ali je uvijek branio svoje.

- Uvijek smo se borili za slobodu, za pravo da živimo u miru i dostojanstvu na ovim prostorima. Na nama je da se sjećamo tih heroja i nevinih žrtava, da ih pominjemo u našim molitvama i da učimo mlade generacije da je sloboda najveća vrijednost koju dugujemo našim precima - dodao je Stanivuković.