latinica  ћирилица
07/09/2024 |  12:13 ⇒ 12:48 | Autor: SRNA

Služen pomen žrtvama NATO bombardovanja tornja Kraljica

Kod spomen-obilježja na ozrenskom vrhu Kraljica služen je parastos za petoricu vezista Vojske Republike Srpske koji su poginuli prije 29 godina kada je NATO avijacija granatirala telekomunikacioni toranj.
Petrovo - sjećanje - Foto: SRNA
Petrovo - sjećanjeFoto: SRNA

Parastosu su prisustvovale porodice poginulih vojnika, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Milovan Gagić, načelnik opštine Petrovo Ozren Petković, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, delegacije boračkih organizacija Petrovo, Doboj, Teslić, Brod i Šamac, te organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon parastosa biće položeni vijenci kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

NATO avijacija granatirala je i srušila telekomunikacioni toranj 7. septembra 1995. godine i tada su poginuli Slobodan Milotić iz Kaluđerice, Mirko Trivunović iz Osinje, Dragan Savanović iz Doboja, Sveto Kaišarević iz Kožuha i Željko Lukić iz Čečave kod Teslića.

Rušenje telekomunikacionog tornja na Kraljici od NATO avijacije bio je preduslov za početak muslimanske ofanzive na Vozuću i cijeli Ozren tri dana kasnije, te okončanje protjerivanja i etničkog čišćenja Srba iz zeničke regije započetog 1992. godine.