latinica  ћирилица
07/09/2024 |  12:37 ⇒ 13:18 | Autor: Agencije

Srbija tuguje za Borom Đorđevićem

Komemorativni skup Bori Đorđeviću, frontmenu Riblje Čorbe, okupio je danas u Čačku veliki broj njegovih prijatelja i poštovalaca koji su se oprostili od muzičara.
Komemoracija Bori Đorđeviću (foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/bs) -
Komemoracija Bori Đorđeviću (foto: TANJUG/ BRANKO LUKIĆ/bs)

Muk je zavladao u Čačku, a neposredno pred komemoraciju, ispred kapele je ostavljen veliki vijenac sa dvije ukrštene gitare, uz riječi "Posljednji pozdrav našem Bori".

Inače, Bori će ispuniti želju i biće sahranjen u Čačku.

- Meni stvarno nije dobro, bolestan sam skroz na skroz. Biće da sam bostan obro, pripremite plavi voz. Dani su mi odbrojani, životni mi prošo vek, bolnici u Ljubljani nemaju za mene lek. Ne trošite džabe pare, nisam tolko važan lik. Ukrstite dve gitare, nek to bude spomenik. Konzilijum saopštenje, objavljuje svaki dan. Da upozna javno mnjenje, koliko sam bolestan. Moje telo pošaljite u Čačak, u Srbiju, u Ljubljani ostavite srce, neka bude tu -glase stihovi pjesme koji su na Gradskom trgu izmamile suze na licima njegovih Čačana.

Doktor i prijatelj Bore Đorđevića govorio je o njegovim posljednjim koncertima.

- Samo on zna kako je održao te posljednje koncerte i svaka mu čast. Govorio je 'ja hoću da umrem na bini' On nije želio da ga ljudi sažaljevaju, nije želio da traži pomoć - rekao je Savić.

- Dragi naš Boki, ako misliš da si otišao, varaš se, ako misliš da si nas ostavio takođe se varaš. Zauvijek ćeš ostatiti u našim srcima i nikada nećeš otići. Imamo čast da si nas izabrao da stvaramo muziku na tvoje tekstove . Pozdravi nam Mišu i Rajka i reci da nam mnogo nedostaju, kao što ćeš nam i ti nedostajati - rekao je jedini živi osnivač grupe Miroslav Vicko Milatović na komemoraciji.

Brojni prijatelji i kolege su se potresnim riječima oprostili od legendarnog Bore Đorđevića.

- Bora je istinski živio ono što je pjevao. Svima nama je izgledalo beskrajno lako to što je on radio snagom vulkana, kao da je riječima slikao život. Tako je sa genijima, to izgleda lako sve dok su sa nama, sada znamo koliko je dara i snage bilo potrebno. On je razumio sve naše nade i strepnje i učinio da mi živimo iskrenije i bolje - rekao je izaslanik predsjednika Srbije i ministar kulture Nikola Selaković.

- Јedan veliki dio mog života je završen. Smrt neke stvari ne može da prekine... Bora je čovjek koji je promijenio moj život i vjerovao u mene više nego ja sam. Moj anđeo čuvar i moj kum... Bora nije umro, on je samo zakoračio u istoriju i vječnost - rekao je Zoran Dašić Daša.

- Naše druženje je počelo u Ateljeu 212. Već sam igrao u "Kosi", Bora je došao i počeo da igra u mjuziklu "Isus Hrist Superstar", a onda je postao pravi Superstar. On kad se s nekim sprijateljii to traje. Saradnike je rijetko mijenjao. Od rasvjete do muzičara. Radili smo puno omota, svih zvaničnih 25. U početku smo radili u porodičnim druženjima. Koristili smo vrijeme dok se djeca igraju na kreativan način. Bora je volio ljude sa margine i iz naroda. On je sam bio jedan čojek iz naroda, skroman. On bi trebao da ima neke dvorce, a nije mnogo ostavio u tom materijalnom smislu. Stvarno je bio čovjek duhovan i skroman - rekao je dugogodišnji Borin prijatelj Јugoslav Vlahović.

- Nisam baš najvičniji za ovo, bila je velika privilegija i veliko uzbuđenje podijeliti s tobom jedno zlatno doba muzike na ovim prostorima. Bilo je uzbudljivo i privilegovano dijeliti s tobom to vrijeme, ti na tvom frontu, ja na mom. Sve što si radio, za mene si uvijek bio najbolji i najveći. S ponosom sam isticao da smo drugari još iz gimnazijskih dana - rekao je Miroslav Ilić.

- Odličan drugar, muzičar, pjesnik... Mogu da kažem da imam još nekoliko godina, ne znam koliko, ali Boro, ako već postoji neko mjesto gdje možemo da se sretnemo, onda ćemo se sresti jednog dana... - rekao je Žika Јelić. 

Članovi benda su najavili i da će posljednji album "Ljubav i smrt" objaviti posthumno Bori u čast.