latinica  ћирилица
07/09/2024 |  12:43 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

"Pale imaju značajnu ulogu u formiranju identiteta i snage Republike Srpske" (FOTO/VIDEO)

Na ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu održana je naučna tribina "Pale - prijestonica Srpske", kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Pale, naučna tribina - Foto: RTRS
Pale, naučna tribinaFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Pale imaju značajnu ulogu u formiranju identiteta i snage Republike Srpske i da prijestonica znači dati počast, a to je i obaveza Republike Srpske.

- Mi koji pamtimo i znamo, moramo to da vratimo na pravi način. Mi ne trebamo da radimo ništa da bismo pravili animozitet, nego da jačamo kroz različite stvari. Pale su danas grad i da to treba nastaviti graditi. Izgradili smo zgrade fakulteta, Univerzitet. Važno je definisati pojam prijestonica i dati to u proceuru. Prijestonica znači dati počast, a to je i obaveza Republike Srpske - rekao je Dodik.

Dodika su dočekali ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Јahorina" Nedeljko Elek, rukovodstvo opštine pale i grada Istočno Sarajevo.

Inicijator ideje da Pale dobiju status prijestonice je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina, koji se obratio okupljenima.

Milorad Dodik (Foto: RTRS)Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina izjavio je da Pale po svom istorijskom nacionalnom i kulturnom značaju za Srpsku zaslužuju da im se da status prijestonice Republike Srpske.

- Pale su kuća Republike Srpske, mjesto gdje su se u najvažnijim vremenima donosile odluke koje su osigurale opstanak i razvoj Srpske - rekao je Škipina u uvodnom izlaganju na naučnoj tribii "Pale – prijestonica Srpske".

Škipina je izrazio nadu da će današnji skup istaći argumente da Republika Srpska opštini Pale ukaže ono što Pale u istorijskom, nacionalnom i kulturnom pogledu zaslužuju - da nose ime prijestonice Srpske.

Naučna tribina "Pale - prijestonica Srpske" (Foto: RTRS)

Republika Srpska je bastion srpske nezavisnosti, državnosti i nacije, rekao je na Palama istoričar i autor knjige "Istorija Republike Srpske" Čedomir Antić.

Antić je istakao da su Srbi narod sa dubokim korijenjem i da su pokazali 90-ih godina da su stari narod, te da su preci nastojali da stvore državu koja će odgovoriti na vjekovne težnje srpskog naroda.

- Pokazali smo da su naše tradicije, državne i slobodarske duboke. Davanje Palama statusa prestonice znači i rehabilitaciju od onoga što nam se dogodilo stranim diktatom i ponižavanjem našeg naroda - rekao je Antić na tribini "Pale – prijestonica Srpske".

Direktor Instituta istorijskih nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović izjavio je danas na Palama da jedino institucionalni okvir Republike Srpske štiti srpski narod zapadno od rijeke Drine.

- Ako ne bi bilo tog institucionalnog okvira, za veoma kratko vrijeme, za nekih 50 ili 100 godina, sigurno je da ne bi bilo Srba zapadno od rijeke Drinen - istakao je Mastilović na tribini "Pale - prijestonica Srpske".

Prema njegovim riječima, nasrtaji na Republiku Srpsku i njene institucije u stvari su vrh ledenog brijega i svega onoga što se Srbima zapadno od Drine dešava od polovine 19. vijeka, pa kroz čitav 20. vijek.

Ruski akademik i istoričar Јelena Guskova podržala je inicijativu da se Palama da status prijestonice Republike Srpske, podsjećajući da su Pale glavni grad iz ratnog perioda koji će zauvijek ostati u istoriji kao pobjednički.

Guskova je rekla da je srpski narod herojski jer je odbranio Srpsku, a danas drži front od napada na Srbe, Rusiju i Slovene.

- Niste izdali Rusiju, niste pognuli glave, pokazali ste da niko ne može da kupi vas i predsjednika Srpske Milorada Dodika - istakla je Guskova.

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas na Palama da ovo mjesto vidi kao simbol cjelokupnog otpora srpskog naroda u odbrani tradicije, a u budućosti kao prijestonicu Republike Srpske.

Popović, koji je učestvovao na naučnoj tribini "Pale prijestonica Srpske", podsjetio je da u prethodnih 12 godina od kada je na čelu Srbije predsjednik Aleksandar Vučić odnosi Republike Srpske nemaju samo bratsku konotaciju, već i značajnu ekonomsku komponentu.

- Srbija mnogo radi da pomogne Republici Srpskoj, a odnosi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika u tome su ključni - rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, Pale imaju neviđen turistički potencijal, posebno Јahorina.