latinica  ћирилица
07/09/2024 |  14:09 ⇒ 15:20 | Autor: RTRS

Dodik: Značajna uloga Pala za snagu Srpske (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Pale imaju značajnu ulogu u formiranju identiteta i snage Republike Srpske i da prijestonica znači dati počast, a to je i obaveza Republike Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Istakao je da su se Pale gradile zajedno sa Republikom Srpskom i da su jačanjem Srpske ojačale i Pale.

- Neću propustiti priliku da to završim. Nastavićemo to da radimo - definisati šta je prijestonica i nastaviti sa tim - poručio je Dodik.

On je podsjetio da je na Palama bilo sjedište Vlade i ratne komande.

- Mi koji pamtimo i znamo, moramo to da vratimo na pravi način. Mi ne trebamo da radimo ništa da bismo pravili animozitet, nego da jačamo kroz različite stvari. Pale su danas grad i da to treba nastaviti graditi. Izgradili smo zgrade fakulteta, Univerzitet. Važno je definisati pojam prijestonica i dati to u proceuru. Prijestonica znači dati počast, a to je i obaveza Republike Srpske. Treba da damo novu dimenziju Palama i radimo na tome - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je Republika Srpska važniji faktor u BiH nego sama BiH.

- Oni se nikada sa Republikom Srpskom pomiriti neće. Nema njihove politike koja je za to da Srpska jača i opstane. Samo naivni mogu da vjeruju da je to moguće - naveo je Dodik.

Dodik je rekao da neće biti lako u narednim godinama i da mnogo toga zavisi od razvoja na geopolitičkom planu.

- Traže nam da uvedemo sankcije Rusiji, pritišću i Srbiju i nas - rekao je Dodik na naučnoj tribini "Pale - prijestonica Srpske".

On je naglasio da u BiH zahvaljujući Srpskoj nije donesena nijedna operativno sprovodiva odluka protiv Rusije.

- Nismo mi danas bez prijatelja, naš problem je bio da i oni što su razumjeli našu poziciju nisu govorili, ali danas sve više govore - rekao je Dodik.