latinica  ћирилица
07/09/2024 |  17:45 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Molitveno sjećanje na Svete novomučenike jasenovačke; Predsjednik Srpske odao počast žrtvama (VIDEO)

Јasenovac je rana srpskog roda koja ne može da zaraste, a sjećanje na Novomučenike jasenovačke obaveza i prema precima i prema potomcima. Ovo je samo jedna od poruka upućenih danas iz Јasenovca sa molitvenog sjećanja na Svete novomučenike jasenovačke.
Јasenovac, vijenac - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Јasenovac, vijenacFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

U zloglasnom ustaškom logoru Јasenovac, najvećoj "fabrici smrti" na Balkanu u Drugom svjetskom ratu ustaše su ubile 700.000 Srba, Јevreja i Roma.

Počast žrtvama odao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Marko Gojković iz Sovjaka kod Gradiške kao osmogodišnjak imao je sreću da ga iz logora spasi Diana Budisavljević.

Ustaše su ubile njegove roditelje i četiri sestre. Svjedočio je užasnim scenama u dječijem logoru Јasterbarsko.

Vijenac na spomenik Kameni cvijet posvećen žrtvama Јasenovca, položio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Odao je počast svim stradalim u ovom ustaškom logoru.

- Ovdje je bilo ubijenih preko 500.000 Srba, a ukupno 700.000 žrtava. Ovdje se danas obilježavaju svetomučenici jasenovački i to je nešto što je Crkva učinila da se tome da značaj i pamćenje kroz istoriju - rekao je Dodik.

Republika Srpska je najveći čuvar jasenovačkog zavjeta, rekao je episkop slavonsko-pakrački Јovan.

- Tu živi narod koji je najviše stradao, ovdje u Slavoniji, Kordunu i Baniji, ali on više nema one moći koju je imao, a koju danas ima Bosanska Krajina pogotovo i Republika Srpska takođe - kazao je episkop slavonsko-pakrački.

Poručeno je da je Јasenovac prostor najveće golgote srpskog naroda u cijeloj njegovoj istoriji, ali i vaskrsenja.

- Јoš jednom smo dali zavjet da nikada nećemo zaboraviti, ne samo jasenovačke žrtve, već sve žrtve, pripadnike srpskog naroda, koji su stradali usljed posljedica genocida, koji je nad njima izvršila hrvatska država u Drugom svjetskom ratu - naglasio je Dušan Ristić, ministar informisanja i telekomunikacija Srbije.

Đorđe Milićević, ministar zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom Vlade Srbije naveo je da jasenovačke žrtve moraju imati uvijek potpuni znak jednakosti sa svim ostalim žrtvama.

- Nikada druge žrtve ne mogu biti značajnije predstavljene u odnosu na naše žrtve - jasan je Milićević.

U Јasenovcu danas i ambasador Rusije u Hrvatskoj, Aleksandar Nurizade.

- Ako se prisjećamo onih koji su poginuli u strašnim događanjima od 1941. do 1954. godine, moramo ih se sjećati zauvijek - naglasio je Nurizade.

Osveštana je izložba, koju je, u objektu bivše ustaške bolnice, postavio beogradski Muzej žrtava genocida.

U bolnici su medicinski obrazovani logoraši bili prinuđeni da liječe svoje dželate.

- Izložba predstavlja jedan segment onoga što se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata u sistemu koncetrancionih logora smrti u Јasenovcu. Ona pruža jednu drugačiju perspektivu, osvjetlava neke živote i sudbine koji su možda bili zaborvljeni - naveo je Bojan Arbutina, direktor Muzeja žrtava genocida Beograd.

U okviru dana Svetih novomučenika jasenovačkih 11. septembra, na rođendan blaženopočivšeg patrijarha Pavla, biće služena Liturgija u njegovom rodnom selu, Kućancima u Slavoniji, u kojem su obnovljeni patrijarhova rodna kuća i seoska crkva.