latinica  ћирилица
07/09/2024 |  21:52 | Autor: SRNA

Obilježeno 80 godina od oslobođenja Prijedora u Drugom svjetskom ratu

U prijedorskom Pozorištu večeras je održana svečana akademija kojom je obilježeno 80 godina od oslobođenja Prijedora u Drugom svjetskom ratu i na kojoj je poručeno da posebno treba obilježavati one datume koji slave slobodu.
Svečana akademija u Prijedoru - Foto: SRNA
Svečana akademija u PrijedoruFoto: SRNA

Predstavnik prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije Dejan Karlica rekao je na otvaranju akademije da je među građanima Prijedora mnogo poznatiji datum 16. maj koji se obilježava kao Dan grada i sjećanja na prvo oslobođenje grada 1942. godine.

- Prijedor i prkosna Kozara bili su tada jedina oslobođena teritorija u Evropi, a to je bila izuzetna, herojska epizoda u Narodnooslobodilačkoj borbi ovih krajeva i Јugoslavije uopšte, i to u prelomnoj godini rata, prije nego što su savezničke sile preokrenule tok rata - istakao je Karlica.

On je dodao da je Udruženje za očuvanje tradicije kao organizator ovog obilježavanja smatralo da treba oživjeti sjećanje i na 7. septembar 1944. godine i konačno oslobođenje Prijedora i ništa manje herojski podvig i važan datum istorije Prijedora.

Direktor Udruženja Željko Šormaz istakao je da je jedan od razloga postojanja ovog udruženja da značajne datume otrgne od zaborava i predstavi građanima, a pogotovo mlađim sugrađanima.

- Za nas je sloboda sve, mi smo stalno težili da živimo u slobodi i zato treba da čuvamo i obilježavamo sve datume, a posebno one koji su slobodu slavili. Prijedor je tada slavio slobodu prije Banjaluke, Beograda i većeg dijela tadašnje Јugoslavije - poručio je Šormaz.

Predsjednik gradske organizacije SUBNOR-a Veljko Rodić smatra da je taj datum za pamćenje.

- Ovaj kraj je tada odahnuo jer je počeo život u slobodi i zato ne smije da blijedi sjećanje na te borce, partizane i na te herojske dane -  rekao je Rodić.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor zahvalio je Udruženju za očuvanje tradicije, ističući da su oni istinski čuvari tradicije, običaja, kulture i istorije grada.

- Svako društvo mora da cijeni svoju istoriju i ono za šta su se naši preci izborili, jer ćemo jedino tako sačuvati naš identitet -  rekao je Јavor.

On je dodao da je srpska istorija bila teška i ispisana krvlju, a da je narod pokazao hrabrost, volju i odlučnost da se suprotstavi mnogo jačoj sili i brojnijem neprijatelju kako bi živio u slobodi i bio svoj na svome.

- Ponosni smo na slavnu prošlost naroda Potkozarja, na njihovo slobodarsko opredjeljenje, te želimo da s ponosom o tome pričamo, da buduća pokoljenja shvate kako je to nekada bilo i da pamte naše žrtve, da svi zajedno govorimo o herojima Kozare i Potkozarja i njihovoj borbi za slobodu kao najvećem idealu kojem čovjek teži - poručio je Јavor.

Na akademiji su učestvovali članovi pjevačkih grupa Udruženja za očuvanje tradicije i glumica prijedorskog pozorišta Tatjana Binjaš Batoz.

Obilježavanje 80 godina od oslobođenja Prijedora počelo je polaganjem cvijeća na biste narodnih heroja u parku na Pećanima.