latinica  ћирилица
08/09/2024 |  08:55 ⇒ 09:17 | Autor: TANЈUG

Najmanje osam žrtava, 187 povrijeđenih u naletu supertajfuna Јagi (FOTO/VIDEO)

Najmanje osam ljudi je poginulo, a 187 povrijeđeno u naletu supertajfuna Јagi na severu Vijetnama, saopštile su danas lokalne vlasti.
Tajfun Јagi (Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH/ilustracija) -
Tajfun Јagi (Foto: EPA-EFE/LUONG THAI LINH/ilustracija)

U udaru je oštećeno više od 3.000 kuća i srušeno 400 elektrovodova, a u nekoliko većih gradova, uključujući prestonicu Hanoj, došlo je do nestanka struje i prekida u komunikaciji.

Šteta je prijavljena i u mnogim školama, prodavnicama i kancelarijama, a u provinciji Kuang Nin potonulo je najmanje 25 čamaca.

Poljoprivredna proizvodnja je takođe pretrpjela zntnu štetu, a 121.500 hektara pirinča i usijeva je potopljeno ili uništeno, dok je voda odnijela više od 1.000 kaveza za akvakulturu, većinom u Kuang Ninu.

Vlasti rade na uklanjanju posljedica udara tajfuna i na terenu su angažovale skoro 500.000 vojnika i 10.100 vozila za različite svrhe, dok je iz priobalnih oblasti evakuisano oko 50.000 ljudi.

Iako je tajfun oslabio u tropsku oluju, do sutra uveče se na sjeverozapadu Vijetnama očekuju obilne padavine i mještani su upozoreni na rizik od poplava i klizišta.

Јagi, koji su vijetnamske meteorološke vlasti opisale kao '"jedan od najjačih tajfuna u regionu u protekloj deceniji", stigao je do te zemlje nakon što je poharao jug Kine, gdje su dvije osobe izgubile život, a stotine povrijeđene.

Očekuje se da će supertajfun kasnije pogoditi Laos.