latinica  ћирилица
08/09/2024 |  10:21 | Autor: B92

Srbija na novom ispitu

Fudbaleri Srbije imaju šansu za prva tri boda u drugom kolu A divizije Lige nacija. "Orlovi" od 18 časova igraju protiv Danske u Kopenhagenu.
Reprezentacija Srbije (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Reprezentacija Srbije (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Srpski tim nije razočarao prije tri dana na startu takmičenja, uspio je da remizira sa aktuelnim evropskim šampionom Španijom na stadionu Rajko Mitić (0:0).

Stvorila se šansa da izabranici Dragana Stojkovića Piksija dođu do tri boda, ali je Luka Јović promašio zicer u prvom poluvremenu. Bilo kako bilo, veliki bod za start Lige nacija.

Selektor Srbije je morao dosta da podmladi tim, s obzirom na veliki broj izostanaka u reprezentaciji pred sam početak takmičenja. U  timu nema Aleksandra Mitrovića, Sergeja Milinković-Savića, Dušana Vlahovića...

Ipak, podmlađeni srpski tim je uspio da napravi podvig i pruži otpor šampionu Evrope.

Srpski fudbaleri prije svega pokazali su izuzetnu motivisanost, nekolicina igrača dokazala da zaslužuje veću minutažu i značajniju ulogu u predstojećim izazovima. Za razliku od utakmice sa Špancima, očekuje se duel u kom su šanse za pobjedu značajno veće.

Danska je u prvom meču savlada Švajcarsku sa 2:0, golovima Patrika Dorgua i Pjer-Emil Hojbjerga.

Ekipa Murata Јakina je završila meč sa devet igrača, jer je Niko Elvedi dobio direktan crveni karton, a potom je isključen i kapiten ekipe Granit DŽaka zbog drugog žutog kartona.

Srbija i Danska su se sastale prije više od dva mjeseca u Minhenu, u utakmici trećeg kola grupne faze Evropskog prvenstva, gdje je izabranicima Dragana Stojkovića Piksija bila potrebna pobjeda kako bi se plasirali u narednu fazu, dok je rivalu bio dovoljan remi.

"Orlovi" nisu odigrali loš meč na EURO 2024, naprotiv bili su dobri defanzivno, ali je nedostajala "varnica" u napadu, kako bi se preskočila i grupna faza. Sama činjenica da je Srbija postigla samo jedan pogodak, dosta govori.

Danci su međutim ostvarili svoj cilj, uspjevši da ostanu neporaženi, čime su produžili dobar niz rezultata sa Srbijom. Tadašnji selektor Kasper Јulmand se nakon prvenstva povukao, a kako je vršilac dužnosti selektora Morten Vighorst bolestan, Dansku će predvoditi Lars Knudsen.

Sastav Srbije
Golmani: Predrag Rajković, Aleksandar Јovanović, Marko Ilić, Đorđe Petrović;

Odbrana: Kosta Nedeljković, Nikola Milenković, Strahinja Pavlović, Srđan Babić, Strahinja Eraković, Јan Karlo Simić, Aleksa Terzić;

Vezni red: Andrija Živković, Saša Lukić, Ivan Ilić, Marko Grujić, Kristijan Belić, Milan Aleksić, Stefan Mitrović, Lazar Samardžić, Veljko Birmančević;

Napad: Luka Јović, Petar Ratkov, Đorđe Јovanović.

Sastav Danske
Golmani: Kasper Šmajhel, Frederik Ronov, Mads Hermansen;

Odbrana: Viktor Nilson, Јanik Vestergard, Јoakim Andersen, Viktor Kristijansen, Patrik Dorgu. Aleksander Bah;

Vezni red: Razmus Nisen Kristensen, Morten Frendrup, Pjer-Emil Hojbjerg, Morten Hjulmund, Kristijan Norgards, Met O'Rajli, Kristijan Eirksen, Andreas Skov Olsen, Mikel Damsgard, Јesper Lindstrem;

Napad: Gustav Isaksen, Kasper Dolberg, Јonas Vind, Albert Gronbek, Јusuf Poulsen.

- Danska je uvijek bila neugodan i težak protivnik. Iz ciklusa u ciklus, plasmanima na velika takmičenja potvrđuju kvalitet. Nedavno smo na Evropskom prvenstvu odigrali utakmicu koja je bila od izuzetno važna i za nas i za njih, a završena je 0:0, čime su oni bili mnogo zadovoljniji. Ekipa se nije mnogo promijenila u odnosu na naš prethodni meč, pa ne vjerujem da može mnogo šta da se promijeni u njihovom sistemu. Analizirali smo sve i spremni smo. Mi smo došli ovdje da odigramo najbolje što možemo i ostvarimo pozitivan rezultat - kaže Piksi.

Lars Knudsen, selektor Danaca, kaže:

- Srbija ima još stvari kojih se drži. Sada je možda disciplinovanija, s manje individualista, ali ipak talentovanih igrača. Biće to izazov, idemo na pobjedu. Srbi su bili nevjerovatno vrijedni i disciplinovani. Natjerali su Španiju da joj bude teško, vjerujem da će i nama biti tvrd orah.