latinica  ћирилица
08/09/2024 |  10:48 ⇒ 13:33 | Autor: SRNA

Petrović: Elektroprivreda doprinosi stabilnosti republičkog budžeta

Elektroprivreda Republike Srpske najviše doprinosi stabilnosti republičkog budžeta jer radnicima i državi putem poreza, doprinosa i koncesionih naknada godišnje uplati oko 400 miliona KM, a ovo preduzeće, kao holding, će u ovoj godini pozitivno poslovati, izjavio je generalni direktor ERS Luka Petrović.
Elektroprivreda RS - Foto: RTRS
Elektroprivreda RSFoto: RTRS

Petrović je ocijenio da energetski sektor u cijelosti doprinosi razvoju lokalnih zajednica i stabilnosti budžeta.

- Elektroprivreda Republike Srpske sa svim svojim proizvodnim i distributivnim preduzećima kroz doprinose i koncesione naknade radnicima i državi godišnje uplati oko 400 miliona KM, što je značajan izdatak i vjerujem da smo sa 8.900 zaposlenih sistem koji najviše doprinosi stabilnosti budžeta Vlade Republike Srpske, a tako će i ostati - ocijenio je Petrović i zahvalio saradnicima za doprinos tome.

Prema njegovim riječima, ova godina je jedna od lošijih hidroloških godina, smanjena je proizvodnja u Hidroelektranama na Drini, kao i u Hidroelektranama na Vrbasu.

- Hidroelektrane na Trebišnjici su izbalansirane po planu, međutim jesen je teška, što znači da neće ostvariti zacrtani plan -  rekao je Petrović.

Kad je riječ o termoelektranama u Gacku i Ugljeviku, on je naveo da tu postoji znatan pad i da se kasni sa proizvodnjom 14 procenata.

- Vidljivo je da ne možemo ostvariti veliku dobit, naš je cilj da Elektroprivreda Republike Srpske kao holding posluje pozitivno, u šta ne sumnjam, u ovoj godini, ali će termoelektrane poslovati negativno, jer su imale mnogo teškoća oko kvaliteta uglja i pojačane otkrivke u rudarskim kopovima - rekao je Petrović.

On vjeruje da će ERS ovu godinu zadržati pozitivno, što bi bila peta godina uzastopno da posluje pozitivno, i podsjetio da je prošla godina bila najbolja od osnivanja holdinga.

Petrović je dodao da je izvršena dodatna reorganizacija rada trgovine električnom energijom.

- Koristimo benefite našeg sistema na način da uspijevamo da trgujemo jeftinom električnom energijom, da kupujemo za potrebe našeg sistema, a da prodajemo struju u skupim satima dnevnim i na taj način ostvarujemo dodatne benefite, jer mi to možemo zahvaljujući hidropotencijalima - rekao je Petrović.