latinica  ћирилица
08/09/2024 |  12:26 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Folkloristi premostili Drinu (VIDEO)

"Na drinske obale dvije, jedno se kolo vije" je naziv regionalnog festivala folklora koji je održan u Bajinoj Bašti i Bratuncu, a cilj mu je učvršćivanje kulturnih veza jednog naroda s obje obale Drine.
Folklor - Foto: RTRS
FolklorFoto: RTRS

Na festivalu je nastupilo osam folkornih ansambala iz podrinjskih gradova i opština iz Srbije i Republike Srpske. Prema riječima učesnika, ovo je dobar način da se braća i dodatno, kroz kulturu, zbliže.

Lana Vasiljević, Srpsko sokolsko društvo "Kralj Petar Ujedinitelj" Višegrad, kaže da njihovo društvo na ovom festivalu učestvujue već treću godinu i da se svi druže, istovremeno čuvajući tradiciju.

- Ovo je nešto najljepše što nam se može desiti - uvjerena je Lana.

Tamara Simić, KUD "Јelek" Bajina Bašta, istakla je da je ovo odliča prilika za još čvršću saradnju.

Srpska kola igrala su se čitavu noć, a o srpskoj tradiciji i ovoj manifestaciji prepričavalo je cijelo Podrinje, čulo se do Bijeljine i Ljubovije. Predsjednik KUD "Most" Miloš Mitrović kaže da je cilj ovog festivala očuvanje srpske kulture, običaja i identiteta, a da se to najuspješnije čini njegovanjem kulture.

Osim KUD "Most" iz Bratunca i "Јelek"iz Bajine Bašte, nastupili su još i KUD-ovi iz Ljubovije, Malog Zvornika i Loznice u Srbiji, ali i Srebrenice, Višegrada i Bijeljine u Republici Srpskoj, svi sa ciljem da što vjernije predstave nošnje i koreografiju svog kraja.

Osim smotre folklora, ulicama Bratunca organizovan je i defile učesnika, dok se na Trgu "Miloš Obilić", sada već tradicionalno, zavijorilo zajedničko kolo.