latinica  ћирилица
08/09/2024 |  12:40 ⇒ 12:47 | Autor: TANЈUG

Vašington više ne krije: Trebaju nam resursi Ukrajine

Američki senator Lindzi Grejem rekao je da su Vašingtonu potrebni ukrajinski prirodni resursi i da se prema tome mora nastaviti sa vojnom pomoći Kijevu dok ne pobijedi u ratu sa Rusijom.
Ukrajina (Foto: EPA-EFE/NATIONAL POLICE OF UKRAINE, ilustracija) -
Ukrajina (Foto: EPA-EFE/NATIONAL POLICE OF UKRAINE, ilustracija)

Grejem, republikanac iz Јužne Karoline, pohvalio je Ukrajince i njihovu navodnu riješenost da se bore protiv Moskve bez obzira na sve, ističući da to znači da Amerikanci sami ne moraju to da čine, samo da obezbijede oružje.

- Ukrajinci leže na nalazištima minerala vrijednim više triliona dolara koji su dobri za našu ekonomiju. Prema tome, treba da nastavimo da pomažemo našim prijateljima u Ukrajini. Mi to možemo da dobijemo, njima je potrebna naša pomoć - rekao je on.

Grejem je već dugo vremena otvoren u vezi sa pravim ciljevima Vašingtona u sukobu između Moskve i Kijeva, više puta iznoseći "trilione vrijedne" resurse u rukama Ukrajinaca kao ključnu imovinu i konačnu nagradu za SAD.

On je takođe ranije opisao "pogibiju Rusa u sukobu kao najbolje potrošen novac", prenosi Raša tudej.

Grejemovo najnovije priznanje poklapa se sa procjenom američkih motiva koju je nedavno iznio bivši predsjednik Rusije i sadašnji zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Dmitrij Medvedev.

Prošle sedmice Medvedev je rekao da su i Kijev i njegove zapadne pristalice fokusirane na to da zadrže kontrolu nad Donbasom isključivo zbog bogatstava prirodnih resursa u toj oblasti.

- Ukupna vrijednost nekadašnje ukrajinske baze mineralnih resursa procjenjuje se na skoro 14,8 triliona dolara, ali 7,3 triliona od toga sada se nalazi u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici. To znači da je skoro polovina nacionalnog bogatstva Ukrajine u Donbasu! - napisao je Medvedev na Telegramu.

Medvedev je istakao da zapadni paraziti, da bi dobili pristup željenim mineralima, besramno zahtijevaju da njihovi štićenici ratuju do posljednjeg Ukrajinca.

- Oni već direktno izražavaju takvu namjeru bez oklijevanja - zaključio je Medvedev.