latinica  ћирилица
08/09/2024 |  13:15 ⇒ 13:15 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Praštajmo, ne vodeći računa da li su drugi nama oprostili

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pozvao je danas pravoslavne vjernike da se podsjete na potrebu praštanja.
Patrijarh Porfirije - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Patrijarh PorfirijeFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Naše mjesto u carstvu Božijem počinje ovde i sad, a potvrđuje se našim činjenjem i zato, braćo i sestre, mi govorimo u molitvi: `Oprosti nam dugove naše`. Stoga imajmo ne samo na umu ove riječi, nego neka one budu naš život. Praštajmo svima sve, pritom ne vodeći računa o tome da li su drugi nama oprostili - poručio je patrijarh Porfirije u besjedi u Hramu Svetog Save u Beogradu gdje je predvodio arhijerejsku liturgiju i čin hirotonije izabranog i narečenog arhimandrita Tihona /Rakićevića/, u čin episkopa moravičkog, vikara patrijarha srpskog.

Patrijarh je istakao da Carstvo Božije nije daleko od svakog čovjeka, da u njemu čovjek učestvuje u onoj mjeri u kojoj ispoljava ljubav prema bližnjem svom, te naglasio da praštati treba naročito onima koji su inferiorniji od nas.

- Neka bi Gospod dao da zlatno pravilo da ono što želite da drugi vama čine, činite i vi njima, bude pravilo i zakon našega života. Ako si sa bližnjim u nekom sporu i nesporazumu, nemoj dozvoliti da zaspiš i probudiš se sa tim sporom nerazrešenim, nego idi izmiri se, a izmirićeš se ako unapred praštaš - poručio je patrijarh Porfirije.

Po završetku molitvi patrijarh je novohirotonisanog episkopa Tihona obukao u sakos i omofor, a zatim položio na njega krst, panagiju i arhijerejsku mitru svečano uzglašavajući: "Aksios!" i "Dostojan!".

Na kraju liturgije patrijarh Porfirije uručio je episkopu Tihonu arhijerejski žezal, prenijela je TV Hram.