latinica  ћирилица
08/09/2024 |  13:31 ⇒ 17:10 | Autor: ATV

Meteorolog najavio: Stiže polarni vrtlog

Srpski meteorolog Ivan Ristić kaže kako u regiju stiže novi ciklon, ali i polarni vrtlog. On je ranije već najavio da će u Italiji i Hrvatskoj, tj. od Slovenije do Crne Gore, padavine i olujni vjetar biti jaki, ali Srbiju će zaobići.
Kiša - Foto: RTRS
KišaFoto: RTRS

- U ponedjeljak dolazi ciklon i donosi nam solidnu kišu. Temperature će biti primjerene za ovo doba godine, od 23 do 27 stepeni. Zatim dolazi polarni vrtlog. Arktički vazduh kroz bečka vrata polako dolazi nama. Od ponedjeljka poslijepodne ciklon će donijeti oblake, kišu i postepeni pad temperature, uvodeći nas lagano u jesenje vrijeme - navodi Ristić, prenosi "Blic".

Dodaje i da ćemo sredinu septembra dočekati s nevjerovatnim maksimalnim temperaturama od oko 20 stepeni.

- Polarni vrtlog oduvaće vreli afrički vazduh koji je zaglavio na Balkanu i koji nas već 90 dana pritišće sparinom i vrućinom. Treba pripremiti jesenju garderobu i nositi kišobran - kaže Ristić.

Poslije 15. septembra očekuje se češći uticaj ciklona.

- Sve to će donijeti obilne padavine na obali Јadranskog mora, u Sloveniji, Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini - dodao je Ristić.

Tokom septembra biće ukupno oko 20 ljetnih dana u nižim predjelima s temperaturom iznad 25 stepeni. Prosječne vrijednosti maksimalne temperature biće od 25 do 27 stepeni, što je odstupanje od plus 2 stepena.

- Konačno završavaju ekstremne vrućine. Kraj sušnog perioda označiće nova ciklona. Očekujemo povratak vode na izvore i bunare, što će olakšati situaciju u mjestima koja su pogođena sušom - kaže Ivan Ristić.