latinica  ћирилица
08/09/2024 |  15:24 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Јezero: Obilježen dan 30. pješadijske divizije VRS

U opštini Јezero danas je obilježen Dan 30. pješadijske divizije Vojske Republike Srpske, a za 1.150 poginulih boraca ove divizije služen je parastos i prislužene su svijeće.
Јezero, obilježavanje - Foto: SRNA
Јezero, obilježavanjeFoto: SRNA

Nakon parastosa koji je služen za poginule borce u porti Hrama Svetog velikomučenika kneza Lazara u Јezeru delegacacije su položile vijence i cvijeće kod Spomenika poginulim borcima iz ove opštine.

Ratni komandant divizije general Momir Zec rekao je da je divizizija posebnu ulogu odigrala u zaštiti srpskog naroda na južnim granicama Republike Srpske gdje je bilo srpsko stanovništvo, te da je tokom cijelog Odbrambeno-otadžbinskog rata njena uloga bila odbrana tih granica od Banatovca na Vlašiću do Kupreške visoravni.

- Odbrana je bila uspješna sve do 1995. godine kada je ne svojom, nego greškom susjeda morala da se izvuče, i da ponovo posjedne južne granice Republike Srpske gdje je i dočekan Dejton, i na taj način dali smo svoj ogroman doprinos stvaranju Republike Srpske - naglasio je general Zec.

Predsjednik Udruženja 30. divizije pukovnik Mirko Matić izjavio je da ovo udruženje već šestu godinu organizuje obilježavanje Dana divizije, jer kako je naglasio, sve do formiranja Udruženja, više od 20 godina, ovaj datum nije obilježavan.

- Na ovaj način pokušavamo da od zaborava otrgnemo 30. pješadijsku diviziju VRS, i sve njene ratne zasluge u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - istakao je Matić.

Načelnica opštine Јezero Snežana Ružičić naglasila je da je velika čast da se ovako važan događaj obilježi u ovoj opštini, te da se na ovaj način čuva i njeguje kultura sjećanja na sve poginule borce VRS.

- Velika zahvalnost svim pripadnicima divizije, posebno porodicama koje su dale svoje najmilije, svim borcima koji su svakodnevno bili na čuvanju naših ognjišta - navela je Ružičićeva i dodala da treba voditi više računa o boračkim kategorijama.

Događaju su prisustvovali, između ostalih, i predstavnici boračkih organizacija iz Šipova, Јezera, Ribnika, Banjaluke, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.