latinica  ћирилица
08/09/2024 |  15:49 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Nakon 29 godina učenici u Glamoču mogu da izučavaju nacionalnu grupu predmeta (VIDEO)

Nakon 29 godina, učenici u Glamoču mogu da izučavaju nacionalnu grupu predmeta. Ovim potezom, riješen je višedecenijski problem roditelja koji su djecu kod kuće učili ćirilicu i nacionalnu istoriju. Predsjednik Srpske Milorad Dodik, za sve srpske osnovce u Glamoču, obezbijedio je besplatne udžbenike nacionalne grupe predmeta.
Srpski jezik se "vratio" u škole u Glamoču - Foto: RTRS
Srpski jezik se "vratio" u škole u GlamočuFoto: RTRS

Srbi povratnici u Glamoč, na ovaj dan čekali su skoro tri decenije.

Srpski osnovci u ovom gradu napokon su dobili priliku da izučavaju srpski jezik, srpsku istoriju i geografiju.

Punih 29 godina generacije srpske djece u Glamoču, nacionalnu grupu predmeta izačavale su na "alternativni", dosta teži način.

Ispravljena je velika nepravda. Zadovoljni su i roditelji, koji su bezuspješno godinama nadležnim federalnim institucijama slali dopise, peticije i molbe.

- Djeca, izučavajući jezik i nacionalnu grupu predmeta samim tim spoznaju svoj i identitet svog naroda - navodi Vanja Perduh, otac učenika u OŠ "Glamoč".

Da bi u glamočku osnovnu školu napokon bila uvedena nacionalna grupa predmeta, uloženi su veliki napori za pregovaračkim stolom.

Ipak, sve se na kraju isplatilo, kaže načelnik opštine Nebojša Radivojša.

- Ponosan sam i čast mi je kao roditelju, čija djeca idu u ovu školu, što sam bio dio pregovaračkog tima koji je sa predstavnicima Vlade kantona 10 dogovorio da ova stvar zaživi u Glamoču - ističe Radivojša.

Od predsjednika Republike Srpske, učenicima u Glamoču uručeno je 60 kompleta udžbenika nacionalne grupe predmeta.

- Јezik je najdragocjenija baština jednog naroda, to je kuća duha njegovog i pitanje jezika za nas nije samo pitanje obrazovanja, nego i identiteta i opstanka - rekao je Nemanja Davidović, izaslanik predsjednika Republike Srpske.

Osnovnu školu u Glamoiču pohađa 56-oro učenika srpske nacionalnosti.

Ovo je i odličan primjer za ostale škole na području Federacije BiH koje, zbog raznih opstrukcija, nisu uspjele da uvedu nacionalnu grupu predmeta.